Det følgende innlegget er skrevet av Aurora Eide, elev ved UWC Pearson College (2015-17), og er delt videre fra hennes blogg (http://pearsonadventures.tumblr.com/norwegian_applicants), med tillatelse. Innlegget representerer forfatterens egne subjektive meninger, og gjengis ikke her som offisielle råd fra UWC Norge.
Merk at søknadskravene har endret seg siden innlegget ble skrevet. Du finner oppdatert informasjon under Slik søker du.
Søknadsfristen er 15. januar!
- Undersøk. Les deg opp på UWC, verdiene det står for, de forskjellige skolene, IB-programmet og fagene, aktivitetene osv. Jo mer du kan jo bedre vil du forstå hvorfor du faktisk søker UWC, noe som hjelper deg gjennom søknadsprosessen (spesielt intervjuet).
- Planlegg. Noen deler av søknaden tar lengre tid enn andre. Finn ut hva du trenger og hvor lang tid det trenger. Helseattest og læreruttalelser burde du være tidlig ute med. Bruk også god tid på essayet (!!). Ikke utsett alt.
- Ikke stress. Stress får du nok av senere. Jo bedre du utnytter tiden du har til å fylle ut søknaden, jo bedre søknad får du, og jo mer kontroll føler du at du har, noe som (forhåpentligvis) fører til mindre stress.
- Tenk positivt.
![tumblr_inline_nwwn4fefwk1tqd82m_500[1]](http://nye.uwc.no/wp-content/uploads/2015/12/tumblr_inline_nwwn4fefwk1tqd82m_5001.jpg)
- Generell info om meg og foreldrene mine
- En liste + beskrivelse av 5 aktiviteter utenfor skolen
- Et 750 ords essay
- Karakterutskrifter (10 kl. vitnemål + vg1 standpunkt)
- Helseattest
- 2 læreruttalelser (én fra ungdomskolen, én fra vg1)
- Sikkert mye mer effektivt elektronisk
- Vi fikk brev en/to uker etter vi hadde sendt skjemaet
- Kom i slutten av februar
- I mars
- Oslo
- 20 minutter
- 4 stk. fra nasjonalkomiteen som intervjuet
- Ett eller to spørsmål på engelsk, resten på norsk
- Spørsmål hovedsaklig basert på skriftlig søknad
- Skjebnens gang
- Lykkens dag
- En hvit konvolutt i posten
Tips til essayskriving
- Fokuser på hva de ber om: bakgrunnen din, personligheten din, engasjement (aktiviteter, hobbyer, samfunnsengasjement … hva er dine lidenskaper? Få gjerne fram ulike aspekter innenfor creativity, action, og service), og hvorfor du vil inn på et UWC. Tenk nøye gjennom det siste spørsmålet.
- Lag en outline. Introduksjon, “essay body” i flere avsnitt, avslutning. Det hjalp meg å lage lister over hva jeg ville få fram innenfor de ulike områdene de spurte om. Det falt naturlig for meg å begynne å skrive om bakgrunnen min, for så å gå over til å skrive om engasjementet mitt og flette personligheten min inn i det, for så til slutt å skrive hvorfor jeg ville inn på et UWC. Men det er så mange måter å gjøre dette på! Du må skrive essayet som det faller deg naturlig.
- Vær formell, men ikke “stiv”. Som sagt, skriv naturlig, men på en formell og ordentlig måte. Dette gir et bedre førsteinntrykk, og du viser at du tar det alvorlig. Ikke bruk slang osv.
- ESSAYET SKRIVES PÅ ENGELSK! Så skriv det på engelsk. Få noen til å hjelpe deg med vokabular og rettskriving hvis du trenger, men skriv det selv. Det er du som søker UWC, ikke foreldrene eller bestevennen din. Selv om du ikke er kjempestø i engelsk så kommer ikke det til å trekke ned! Gjør ditt beste.
- Utnytt plassen, men ikke over 750 ord. Det er ingen nedre grense, men jeg vil virkelig anbefale å utnytte de 750 ordene du har “blitt tildelt”. Men IKKE skriv over!
- Begynn tidlig, lag flere utkast. Da jeg begynte på essayet oppdaget jeg at hei! det var ikke så lett å få uttrykt alt jeg ville på 750 ord. Jeg var ganske uklar og visste ikke helt hvordan tankene mine best skulle bli formulert. Så kladd nummer 1 ble etterfulgt av kladd nummer 2, som ble etterfulgt av kladd nummer 3, 4 og 5. Å skrive mange utkast hjalp meg virkelig å sortere alt jeg ville si, og kutte teksten til kun det viktigste. Jeg endte opp med nøyaktig 750 ord, og etter så mange utkast kunne jeg virkelig si at hvert eneste ord hadde slåss og vunnet for å bli stående i essayet.
- Essayet er grunnlaget for intervjuet. Men det du skriver. Forstå hva du skriver. Vær klar over at du (mest sannsynlig) skal svare på spørsmål om det du skriver. Vær ærlig i hva du skriver. Intervjuerne vill lett gjennomskue deg hvis du har løyet/overdrevet masse, eller hvis du rett og slett ikke skrev essayet selv.
Tips til ventetiden januar-mars
- Du har sendt søknaden. Du har gjort ditt beste. Du får ikke en eventuell intervjuinnkalling før slutten av februar. Prøv å slappe av.
- Tenk på andre ting (selv om det kan virke umulig)
- Tenk positivt! (!!)
- Omgi deg med positivt energi og positive folk som støtter deg
- Les gjennom søknaden din, spesielt essayet.
- Tenk på hvorfor du søker UWC
- Les om alle de forskjellige UWC skolene, og prøv å være veldig åpen når det gjelder “skolevalg” (ergo ikke bind deg selv til én skole)
- Ca. halvparten av alle søkere (80/160) får intervju – hvis UWC virkelig er drømmen din og du jobbet kjempehardt med søknaden og gjorde ditt aller beste, er sjansene for intervju store. Husk at mange søker bare for å prøve eller fordi foreldrene deres sier det.
- Slapp av! Tenk positivt! Det går bra!
Tips til intervjuet
- Gratulerer! Bare det å komme til intervjuet er en seier i seg selv. Du er enda et steg nærmere UWC! Du ble valgt fordi din søknad var en av de som skilte seg ut. Vær stolt!
- Les gjennom søknaden din, les gjennom essayet, les deg opp på de forskjellige skolene, les enda mer om UWC og verdiene osv. Vær oppvakt og klar over hvorfor du søker.
- Tenk igjennom hvorfor du vil på UWC, hva UWC kan gi deg, hva du kan gi til et UWC miljø, hvordan du kan utgjøre en forskjell, hvordan du kan engasjere deg, hvordan du kan representere Norge og norsk kultur osv.
- VÆR ÆRLIG, VÆR DEG SELV. Selv om du hører dette ofte, blir det ikke mindre viktig. Nasjonalkomiteen leter ikke etter perfeksjon, de leter etter personlighet og engasjement. Så hvis hvem du er!
- Lag gjerne noen notat til hvordan du vil svare ulike spørsmål, men ikke pugg det ord for ord – det vil virke falskt!
- Kom tidsnok til intervjuet ditt (obviously)
- Du blir møtt av en tidligere UWC elev i lobbyen. Smil! Snakk med dem. Det vil hjelpe deg å roe nervene før intervjuet.
- Smil når du håndhilser på komiteen! Vær flink med håndtrykk. Ha en god holdning. Gode førsteinntrykk er viktig. (Men du trenger ikke smile under hele intervjuet – det blir falskt! Så vær naturlig)
- Det første spørsmålet jeg og ganske mange andre fikk var “fortell litt om deg selv”, så det kan være lurt å tenke litt gjennom hvordan du vil formulere dette (Men husk: det er ikke sikkert du får dette spørsmålet bare fordi jeg fikk det!)
- Spørsmålene er hovedsaklig basert på det du har skrevet i essayet.
- Ett eller to spørsmål er på engelsk.
- Prøv å slappe av og svar så godt du kan.
- 20 minutter kommer til å føles ut som 5. Bare vent å se. Før du vet det er du ute av rommet, og en liten stund kommer du til å være litt i sjokk over at det gikk så fort, og at det nå ikke lenger er i dine hender..
Tips til ventetiden etterpå
- Hvis du virkelig har gitt alt for å komme inn: forbered deg på at tiden etter intervjuet fram til du får svaret blir fæl/vond/vanskelig/stressende.
- Få nok søvn. Prøv å følge den vanlige rytmen.
- Omgi deg med støttende personer som foreldre eller venner
- Vær åpen for alle skolene så du ikke skulle bli skuffa dersom du ikke fikk førstevalget ditt
- Prøv å være sunn, drikk vann, ha en god spiserytme (ergo, ikke trøstespis – det hjelper ikke!)
- Tenk gjennom alle de positive tingene du kan gjøre dersom du ikke kommer inn (du slipper forlate venner og familie, du kan ta lappen osv.)
- Prøv å tenke positivt. Prøv.
- Det er over 50% sjanse for å komme inn!
Om du ikke kom inn …
- Det er ikke verdens undergang (!!!)
- Det kommer så utrolig mange muligheter senere
- UWC er dyrt og har mange nedturer også – det er ikke noe utopia
- Du får en kjempegod utdanning her hjemme i Norge også
- Du slipper å forlate alle nære og kjære
- Du slipper å sitte i et hjørne på andre siden av jorden og gråte over dårlige karakterer, deadlines, umulige oppgaver, hjemlengsel, ensomhet og sosial frustrasjon.
- Du er fortsatt en sterk og modig person, og du må ikke la det at du ikke kom inn på UWC stoppe deg fra å realisere drømmene dine (!)
Om du kom inn …
- GRATULERER !!
- Skrik. Hyl. Gråt. Le. Rull på gulvet. Klem. Vær glad. Pust ut. Du klarte det. Vær stolt over deg selv. Du har fortjent plassen din.
- Finn co-year’en og secondyear’ene dine i facebook gruppen!
- Snakk med dem! Les om skolen din og landet! Vær kjempespent!
- Er du klar for ditt livs største, beste, mest utfordrende eventyr?