«Swaziland, hvorfor skal du dit av alle steder?»

Etter å ha lest et innlegg av min samåring, Live er jeg veldig inspirert til å fortelle litt om hva jeg skal, hvorfor jeg skal og hvordan jeg kom på den ideen. Jeg får veldig mange spørsmål om hva UWC egentlig dreier seg om, og en del lurer på hvorfor i all videste verden jeg skal til et bittelite land i den sørlige delen av Afrika for å gå på skole. Så da kan jeg fortelle litt, slik at dere kanskje forstår meg bedre (eller dårligere).

 

Hva er UWC?

United World Colleges er en global utdanningsbevegelse som bringer sammen ungdom fra hele verden på videregående skole uavhengig av familiens betalingsevne. Det vil si at man går på skole med gutter og jenter fra alle verdens kriker og kroker, og i tillegg til å fullføre videregående får man en økt forståelse og toleranse for hvordan man tenker rundt omkring i verden.

På UWC-skoler er samfunnsengasjementet stort, og folk bryr seg virkelig om verden rundt oss og har lyst til å utgjøre og skape en forskjell. UWC har mange flotte verdier, som for eksempel; internasjonal og kulturell forståelse, feiring av ulikhet, personlig ansvar og integritet, gjensidig ansvar og respekt, medfølelse og hjelpearbeid, respekt for miljøet og personlig utfordring. Dette er alle verdier som jeg setter høyt og har lyst til å utføre på et redelig vis, og det tror jeg UWC gir mulighet til.

Én annen grunn til at UWC er så anerkjent (kanskje den viktigste?), er at det tilbyr et utrolig godt og krevende utdanningsløp. UWC tilbyr IB( internasjonal, krevende linje som gir grunnlag til å studere på verdens beste universiteter), og det er mange ungdommer som velger UWC for å få en super utdanning.

For å oppsummere litt om UWC velger jeg å sitere UWCs formålsparagraf:
«UWC makes education a force to unite people, nations and cultures for peace and a sustainable future «

 

Hvorfor UWC?

For meg var valget enkelt. En videregående skole som er i verdensklasse, elever fra hele verden, et brennende engasjement for samfunnet rundt oss og personlig utfordring er alle grunner til at jeg har valgt å ta veien ut av Norge. Jeg er klar for mer verden i hverdagen, og ser fram til å møte på nye utfordringer der jeg må tolerere, akseptere og forstå andres meninger, som kanskje blir vanskelig i forhold til de verdiene jeg har vokst opp med. Når det kommer til dette punktet velger jeg å sitere fra søknaden jeg skrev til UWC i fjor, der dette ikke har forandret seg: «Et opphold ved et United World College er selve drømmen for meg. Jeg tror det å studere i en internasjonal atmosfære er veldig givende, både sosialt og akademisk. Jeg håper å kunne lære masse om andre kulturer, få et innblikk av hva andre tenker om politikk, menneskerettigheter, religion, klimautfordringene og andre aktuelle temaer. Jeg tror at et opphold ved et United World College er ett skritt nærmere fred i verden, det skaper et internasjonalt fellesskap som er helt unikt, og som jeg har lyst til å være en del av! Jeg har også lyst til å føle en stor utfordring på kroppen, klare meg på egen hånd, presse mine egne grenser og lære meg selv bedre å kjenne. Jeg håper også på å kunne oppleve mange nye, krevende og spennende ting, og ha mitt livs største opplevelse!»

 

Men hvorfor Swaziland?

Jo, – det skal jeg fortelle dere! For når man går gjennom søknadsprosessen til UWC innebærer det en søknad med et påfølgende intervju. Utifra søknaden og intervjuet skal en komité finne ut hvilken av de 12 UWC-skolene man passer best inn på. Man kan selvfølgelig komme med ønsker om hvor man vil komme, eller ikke komme pga foreldres ønsker. Jeg ville egentlig bare ut av Europa, og komiteen valgte altså å plassere meg i Swaziland sammen med Ingrid og Live. Og det er jeg utrolig glad for! Ikke bare har jeg to fantastiske samåringer, jeg har muligheten til å oppleve Afrika og virkelig kjenne en utfordring på kroppen. Swaziland og Norge er to veldig forskjellige land, og mange av de tingene jeg tar for gitt her hjemme er ikke en realitet i Swaziland. Mens Norge er et av verdens rikeste land, sliter Swaziland med ekstrem fattigdom der det er enorme forskjeller mellom dem som har mye, og de som har ingenting. I Norge kan de fleste lese og skrive, i Swaziland er det hele 20% av befolkningen som er analfabeter. Swaziland er hardt rammet av HIV/AIDS, og over 30% av befolkningen er smittet. Føder man et barn i Norge, kan man forvente at barnet blir over 81 år gammel. Hvis man derimot bor i Swaziland og skal ha barn der, kan man forvente at ungen blir 46 år, altså 35 år yngre enn hva den gjennomsnittlige levealderen er i Norge. På skolen der nede skal vi ta del i serviceprogrammet, og være med på å hjelpe andre som har det vanskeligere enn de fleste.

For å avslutte i ordentlig UWC-ånd må jeg sitere både Nelson Mandela og Dronning Noor av Jordan, som begge er presidenter i bevegelsen.

 

«Each UWC Graduate is potentially a future architect of peace… The fundamental values of a UWC education are increasingly relevant to global stability and peace and I truly believe that the world will be a better place because of the contribution of our Graduates.»
HM Dronning Noor av Jordan, United World Colleges President

 

«The striking feature of the United World Colleges is that they embrace the entire world across all divides of race, history, culture, wealth, religion, economic status and political belief: they are unique and they are conscious of their responsibilities.»
Nelson Mandela, United World Colleges Honorary President

 

Hvis dere fortsatt har spørsmål, eller det er ting dere lurer på, kan jeg anbefale å gå inn på disse sidene(som er kildene til dette innlegget):

 

– www.liveinswaziland.blogg.no
– www.uwc.no
– www.uwc.org
– http://no.wikipedia.org/wiki/Swaziland
– http://www.globalis.no/Land/Norge/%28show%29/indicators/%28country2%29/342

 

Kanskje du er interessert i dette…