UWC Mostar

Sted: Mostar, Bosnia-Hercegovina

Elever: 200 elever fra 16 til 19 år

Grunnlagt: 2006

At skolen ligger midt i en relativt stor by gjør UWC i Mostar helt unik. Vi pleier å si at byen er vår campus. I motsetning til de fleste andre UWC-skoler bor du i et urbant miljø, som klart setter sitt preg på hverdagen. Det byr også på utrolig mange muligheter! Elevene som er fra 59 land bor fordelt på rom i tre residences, plassert forskjellige steder i byen. Å bo så tett på andre ungdommer fra hele verden er en helt utrolig opplevelse!

— Nicholas, elev i Mostar

Les Nicholas sine glimt fra Mostar

Å gå på skole i Mostar, en by som har vært delt siden krigene på 90-tallet gir elevene et unikt innblikk i hverdagen i et post-konfliktsamfunn. Skolen ble opprettet for å «utstyre den neste generasjonen med ungdom i Bosnia-Hercegovina med kunnskapen, ferdighetene, lederevnene og de internasjonale verdiene de trenger for å lege de etniske spenningene og løfte landet inn i samtiden».

Tre unike egenskaper

  • Post-konfliktsamfunn – Skolen er det eneste UWC-et i et postkonfliktsamfunn, og utdanner elevene til å sette pris på forskjeller samtidig som de fremmer likeverd, toleranse og kritisk tenkning.
  • Lokalsamfunn – Samhandlingen mellom elevene og lokalsamfunnet er en kjerneverdi på UWC Mostar. Elever og ansatte organiserer en rekke aktiviteter for innbyggere i og rundt Mostar.
  • Education in Action – Skolen ble etablert av Education in Action-stiftelsen, som arbeider for å bli et fyrtårn for utdanningsreform i landet og å tilby ledende lærerutvikling for å utvikle innovative læringsmetoder og bedre vurderingsverktøy.

I klasserommet

Skolen følger IB-læreplanen. I tillegg til de vanlige fagene tilbyr skolen bosnisk og kroatisk litteratur, antropologi, samfunnsøkonomi, miljøsystemer og -samfunn, og visuell kunst.

Utenfor klasserommet

Skolen bidrar til å organisere de fleste store aktiviteter i Mostar. Skolen oganiserer en årlig internasjonal modell-FN-konferanse, en vinterkunstfestival der elevverker blir vist frem offentlig, og en gatekunstfestival der artister fra hele Europa samles for å utvikle byrommene i Mostar. Skolen har representert Bosnia-Hercegovina i robotkonkurransen FIRST Robotics Competition siden 2010.

Geografisk plassering

Skolen ligger i byen Mostar med ca. 70 000 innbyggere sør i Bosnia-Hercegovina. Det milde klimaet og nærheten til Kroatia og Montenegro gjør Mostar til et populært turiststed. UWC Mostar er den eneste UWC-skolen i Sørøst-Europa.

Flere bilder fra skolen

Blogginnlegg fra skolen

  • Månedens alumn: Sjur Hamre - Sjur gikk på UWC Mostar fra 2012 til 2014. For tiden skriver han doktorgrad på Duke University og leder kommunikasjonsgruppen til UWC Norge.
  • Refleksjoner etter en måned i Mostar - Jeg har vært i Mostar i en måned nå. Det føles som om jeg har vært her et år, men samtidig bare som en dag. Hver dag møter jeg nye utfordringer. Alt fra store kompliserte ord i Global Politics til å venne meg til kantinematen her nede til å finne ut hvem som skal være vennene mine de neste to årene.
  • Glimt fra skolene: Nicholas i Bosnia-Hercegovina forteller - Nicholas er elev på UWC-skolen i Mostar. Han trives svært godt og uttaler at "Jeg med hånden på hjertet si at UWC trolig er det mest givende og beste videregående skoletilbudet du kan finne. "
  • Reisa vidare - Som mange andre brukte eg mykje tid på UWC på å reflektere rundt kva eg skulle finne på når UWC var over. Korleis kan ein bruke idealismen og pågangsmotet ein har fått frå UWC, utfordre seg sjølv, og samtidig få endå meir akademisk og kulturelt påfyll?
  • UWC Mostar – fredsforsoning i praksis - Tidligere i høst reiste personer fra Nasjonalkomiteen og SIU på besøk til UWC Mostar – en skole med et sjeldent godt utgangspunkt for å etterleve UWCs mission statement.

Les mer om en annen UWC-skole