UWC Maastricht

Sted: Maastricht, Nederland

Elever: 915 elever fra 2 til 18 år

Grunnlagt: 2009

Det er alltid noe som skjer, enten det er organisert eller ei – sosialt miljø er det ingen mangel på. Med så mange engasjerte, initiativrike elever må man faktisk sette av tid til seg selv av og til! Aldri har jeg opplevd liknende, og det er herlig å være en del av et så dynamisk miljø – men krevende er det også.

— Ane og Tuva, elever i Nederland

Les Ane og Tuvas glimt fra UWC Maastricht

UWC Maastricht er en integrert, flerkulturell skole med elever fra hele verden. Skolen ble stiftet og delfinansieres av den nederlandske staten.

Tre unike egenskaper

  • Offentlig skole - UWC Maastricht er den eneste UWC-skolen som drives som en del av det offentlige skolesystemet. Skolen har elever fra barnehage til videregående.
  • Youth Social Entrepreneurship og elevledede konferanser - YSE-programmet lærer elevene å se lokale samfunnsproblemer og utvikle løsninger. Elevene organiserer også mange konferanser, som TEDx Maastricht, Youth Environmental Sustainability, International Peace Conference, og Theory of Knowledge Conference.
  • Støtter lokalsamfunnet - Skolen arbeider for å knytte tette bånd mellom skolen og lokalsamfunnet.

I klasserommet

16-18-åringene ved skolen følger IB-læreplanen. I tillegg til de vanlige fagene tilbyr skolen nederlandsk, spansk, tysk, italiensk, arabisk, verdenskunst og -kultur, global politikk, visuell kunst og musikk.

Utenfor klasserommet

Skolen arbeider for å utvikle sosialt entreprenørskap hos elever og ansatte, og alle førsteårselever deltar i Youth Social Entrepreneurship-programmet. Førsteårselevene planlegger og gjennomfører prosjektuker der de bidrar til lokalsamfunnet i Maastricht, og alle elevene oppfordres til å organisere sin egen prosjektuke i andre deler av Europa i tillegg.

Den årlige TOK-konferansen bidrar til å utvikle kritisk tenkning hos elevene. Elevene organiserer også Maastricht Model United Nations Conference (MaasMUN), TEDxYouth@Maastricht og en fire dager lang internasjonal fredskonferanse.

Skoleområdet

Skolen bleg bygget i 2015, og ligger i et parklignende miljø nordøst i bykjernen av Maastricht. Området ligger ved idrettsbaner og et naturreservat, og er bilfritt.

Geografisk plassering

Skolen ligger i Maastricht, en internasjonalt orientert storby sør i Nederland. Skolen ligger en ti minutters sykkeltur fra bykjernen.

Flere bilder fra skolen

Blogginnlegg fra skolen

  • Glimt fra skolene: Emilie i Nederland forteller - Emilie er elev ved UWC Maastricht i Nederland. Skolen ligger i hjertet av Europa, og er vertsby for mange spennende arrangementer.
  • Månedens alumn: Ane Breivik - Ane Breivik gikk på UWC Maastricht fra 2015 til 2017. Hun kommer fra Bærum kommune i Akershus, men med en far i oljeindustrien vokste hun opp litt her og der. Da hun var 7 år flyttet familien til Luanda i Angola, og etter to år var det videre til Dubai, før de kom tilbake til Norge i 2009, da Ane var 11 år gammel.
  • Tuva fra Hønefoss reiste til Nederland for å gå på UWC - Tuva Bjerkestrand Eid fra Hønefoss er nettopp ferdig på UWC i Maastricht i Nederland. I Ringerikes blad skriver hun om sin UWC-opplevelse.
  • Glimt fra skolene: Ane og Tuva i Nederland forteller - Ane og Tuva er elever ved UWC Maastricht. De forteller at på UWC foregår mesteparten av utdanningen utenfor klasserommet. Det er under de hverdagslige samtalene med mennesker fra alle verdenshjørner at man lærer mest. De har ett råd til potensielle søkere: "Ta utfordringen! For herlighet så mye du lærer av det."

Les mer om en annen UWC-skole