Månedens alumn: Sunniva Roligheten

1) Kan du fortelle litt kort om bakgrunnen din? Hvor vokste du opp? Hva gjør du nå?
 
Jeg vokste opp i Larvik og bodde der sammen med tre lillebrødre mesteparten av oppveksten min. Jeg startet å jobbe med Operasjon Dagsverk på ungdomsskolen, og fikk vite om UWC gjennom dem. Nå jobber jeg i hovedkomiteen til OD. 
 
2) Hvilket UWC gikk du på og når?
 
Jeg gikk på Red Cross Nordic fra 2017-2019.
 
3) Hva var hovedgrunnen til at du søkte på UWC?
 
Når jeg fikk vite om UWC gjennom OD tenkte jeg først at det ikke var noe for meg. Det var først når ei venninne av moren min (fra Dale, 10 min unna RCN) fortalte meg om skolen at jeg for alvor satte meg ned og undersøkte UWC. Grunnen til at jeg tilslutt søkte er nok ganske sammensatt, men en av de viktigste grunnene var at jeg ønsket å utfordre meg selv. Dersom jeg hadde blitt i Larvik hadde jeg gjort de samme tingene og sett de samme menneskene i to år til. Jeg ville heller prøve noe nytt. Det var noe som kilte litt i magen ved tanken på å gå på et UWC.
 
4) Hvordan var tiden din på UWC? Er det noen episoder du husker spesielt godt?
 
Det høres ut som en klisjé, men tiden min på Red Cross Nordic var helt fantastisk. Jeg trivdes utrolig godt med romkameratene mine begge årene og jeg føler jeg klarte å balansere IB og livet utenfor klasserommet sånn nogenlunde bra. Jeg tror ikke det er én opplevelse jeg husker aller best, men det er heller alle de små episodene som å sitte i senga og drikke te med romkameratene mine, diskusjonene på plenen utenfor kantina og dagene i kunstrommet. Eller når man padlet kajakk og noen sang spanske sanger i bakgrunnen mens solen gikk ned i enden av fjorden. På RCN hadde jeg alle vennene mine toppen tre minutter unna og alle aktivitetene jeg likte å gjøre var så tilgjengelige, noe som gjorde at det var veldig enkelt å dra på tur eller finne på noe koselig å gjøre sammen. 
 
5) Kan du fortelle litt om hva du har gjort etter UWC og hvorfor?
 
Det har jo ikke gått så lenge siden UWC, men rett etter avslutningen dro jeg på en haiketur med ei venninne for å få litt avstand fra alt. Vi haiket rundt i Norge, leste bøker vi ikke hadde fått tid til å lese, sov i hengekøye og bare slappet av. 1. juli startet jeg å jobbe på kontoret til Operasjon Dagsverk på fulltid, og det er egentlig det jeg har gjort siden. OD og UWC representerer litt av det samme for meg, og det er derfor jeg jobber med OD nå. Det gir meg nyttige erfaringer, det er skikkelig gøy og jeg får muligheten til å bidra til å lage en veldig kul kampanje til ett av OD sine prosjekter (og i samme slengen gjøre verden bitte, bitte litt mer rettferdig). I tillegg gir det meg muligheten til å drøye tiden litt til jeg skal studere, noe jeg synes er veldig greit. 
 
6) Hva har UWC betydd for deg i etterkant?
 
UWC har betydd utrolig mye for meg, og det overgikk på mange måter forventningene mine. Det har gitt meg venner som jeg setter utrolig stor pris på, det har gitt meg minner jeg smiler (og gråter for den saks skyld) av å tenke på, og det har gitt meg veldig mange erfaringer. Før jeg startet på RCN lagde jeg en liste over ting jeg ville gjøre, eller mestre. Mye av det var litt fjollete ting som tørre å hoppe fra brygga, være på åpent vann, danse osv, men det var også større ting som å bli komfortabel med å snakke engelsk og å øve på å konfrontere andre når det er nødvendig, og på den måten har RCN gjort at jeg har utviklet meg som person. 
 
7) Har du noen tanker rundt hvilken rolle UWC bør ha i dagens samfunn?
 
Jeg mener at UWC allerede har en rolle i samfunnet som et alternativ til det vanlige løpet på videregående. UWC gir ungdom en mulighet til å utfordre seg selv, lære om verden og gjøre noe annerledes. UWC tar en del av ansvaret når det kommer til å utdanne ungdom som ser ting på en annen måte enn man kanskje gjør dersom man ikke har bodd på rom med fire andre ungdommer fra rundt om i verden. Verden blir bedre og bedre og beveger seg framover, og jeg tror UWC utdanner mennesker som bidrar til dette. 
 
8) Hvilke tips eller råd vil du gi til nye eller nåværende UWC-elever?
 
UWC er på mange måter en gigantisk bursdag på den måten at det er ganske overveldende, utrolig gøy, slitsomt og intenst. Derfor vil mine tips være å først og fremst nyte det og sette skikkelig pris på det (selv om det virker vanskelig når man er midt oppi alt som har med Chemistry IA, TOK og alt annet å gjøre). Samtidig er det veldig viktig å bestemme seg for hva man vil få ut av UWC-opplevelsen. Ingen får muligheten til å snakke med alle, prøve alt og samtidig få bra karakterer og derfor må man også velge hva man skal prioritere. Og så et siste tips: prøv å sett deg ved et nytt bord i kantina en gang i uka (det er litt skummelt, men det kan godt hende du lærer noe nytt). 

Kanskje du er interessert i dette…