Severin Schirmer – Månedens alumn

For meg var United World College en av de mest «empowering» opplevelsene jeg har hatt. Å bo sammen med mennesker fra hele verden og gå på en skole med dyktige og engasjerte lærere, gjorde at jeg ble kjent med mulighetene som finnes der ute og liker å tro at jeg har gjort god nytte av dem. UWC åpner mange dører, men gjør også at man ser åpne dører som egentlig er tilgjengelig for alle, men bare ikke så lett å få med seg.  

Jeg er Severin, 22 år gammel, oppvokst i Tromsø. Der spilte jeg fotball, sto på ski, drev med revy og gikk på skole. Jeg søkte på UWC fordi ville ut på eventyr i verden og samtidig gå på en bedre videregående skole (men skal sies at min beste mattelærer noensinne hadde jeg på Tromsdalen vgs. i Tromsø, shoutout til Marina). I motsetning til utveksling, tilbyr UWC en internasjonal opplevelse hvor det er fokus på skole, trivsel, internasjonal forståelse, og litt eventyr. Ikke minst er det vel ofte billigere enn utveksling. Personlig likte jeg og at man bodde på internat med andre elever og ikke i vertsfamilie. 

I 2016 flyttet jeg til Freiburg i Tyskland for å gå på UWC skolen der. Der møtte jeg venner jeg kommer til ha for livet og hadde to fantastiske kjærester. Jeg vil særlig trekke frem UWC utdanningen. Richard, fysikklæreren min fra Skottland, fortalte om ekspedisjoner til Antarktis og underviste med stor iver. Min lærer Sylla introduserte meg for asiatisk historie, og jeg lærte om en halv verdenshistorie som ikke er med i norsk pensum. Han delte erfaringer fra møter med munker i Tibet og skapte god diskusjon  Jeg koste meg virkelig! 

Freiburg er sentralt i Europa og vi hadde mulighet til å reise mye i Tyskland og til landene rundt. På en «project week» tok jeg og en Kanadier med en gjeng som hadde null skierfaring og noen som ikke hadde sett snø før med på fjellet og lærte dem å stå på ski. Det var helt herlig! UWC som alt annet er litt det man gjør det til. Jeg er glad i skole og eventyr, men mange andre tok livet mer med ro eller kjørte enda mer på med alt mulig av prosjekter. Skolen passet også på oss elever som når jeg og en kompis tullet ting litt til på en alpetur eller hvis man bare trengte litt støtte. 

UWC skolen i Tyskland er ved siden av en fremragende tulipanåker

Etter to år i Tyskland, flyttet jeg til Armenia. Gjennom UWC nettverket ble jeg kjent med en danske Jeppe som nettopp var ferdig på UWC i Armenia og skulle starte et kollektiv. Jeg reiste ned og sammen drev vi et lite bofellesskap ved en innsjø hvor folk fra hele verden kunne komme og bo. Vi fikk fart i start-upen til et medlem, og lagde konsert med et annet. Vi samarbeidet med den lokale skolen om undervisning og litt restaureringsarbeid, dro på økonomisk utviklingskonferanser, og diskuterte verden og Armenia med diplomater og FN-arbeidere. Jeppe bor der faktisk fortsatt! Armenia er en opplevelse som 100% var mulig på grunn av UWC. 

I dag bor jeg i Oslo og er snart ferdig med en bachelor i matematikk, statistikk, og kunstig intelligens. Jeg jobber på Rikshospitalet med et genforskningsprosjekt med brystkreftpasienter som er veldig spennende. Men nå gleder jeg meg til ting åpner litt opp igjen og jeg kan reise og besøke venner rundt i verden. 

Jeg setter utrolig stor pris på min tid på UWC og tror mange vil gjøre det samme. Så hvis du er i førsteklasse på videregående og tenker at andre deler av verden kunne vært litt spennende, så kjør på. Det er dritskummelt å flytte til utlandet alene i to år når man er 16, men det anbefales virkelig! Søknadsfristen er vel i januar så bare å hive seg rundt. Eller hvis du kjenner noen som kunne vært aktuell, så kan du gjøre noen en tjeneste de kommer til å sette pris på lenge.

Kanskje du er interessert i dette…