Månedens alumn: Jacob Mørch

Jacob Mørch gikk på UWC Atlantic College i årene mellom 2010 og 2012. Idag er han medgründer av oppstartsselskapet Easybnb og tror verden ville sett fundamentalt annerledes ut hvis visse statsledere hadde fått oppleve UWC tidlig i livet. Til tross for at han er oppvokst i eksotiske Porsgrunn i Telemark, og har hatt et par «utenlandsstunt» tidligere (Jacob bodde et år i Vietnam, et år i Danmark og et år i Australia før UWC) opplevde han at verden ble eksponensielt større etter at han begynte på UWC.

Hvorfor bestemte du deg for å søke på UWC?
Jeg hadde kommet inn på et utvekslingsprogram til USA og var klar for å reise dit i andre klasse på videregående. Da mor en dag leste et Si;D-innlegg i Aftenposten fra Martin på UWC Costa Rica, tenkte hun at det kanskje kunne være noe for meg. Det var jeg så enig i at jeg ringte USA-arrangøren og kansellerte hele utvekslingsåret, for UWC hørtes helt magisk ut. Deretter satte jeg igang med søknaden (jepp, et visst Mark Twain-sitat var muligens med)! Det ledet til intervju i Oslo om syn på verden, brunost og andre viktige tema. Etterpå dukket en brun konvolutt opp i posten, og lykken var komplett!

Hva har UWC betydd for deg?
UWC formet meg som person mer enn noen annen opplevelse jeg har hatt i mitt 23 år lange liv (så langt!). Jeg har veldig lyst til å finne en beskrivelse som ikke inkluderer «broadening my horizons»-klisjéen, men det er dessverre helt uunngåelig. Verden ble eksponensielt større i møte med nye venner fra fjern og nær, mine assumptions om det aller meste ble satt på prøve, og et fundamentalt nytt mindset begynte å ta form deretter. UWC var helt rått, og jeg er fantastisk takknemlig for den muligheten jeg fikk.

Hvordan var tiden din på UWC? Er det noen episoder du husker spesielt godt?
Lifeguard-service står ut som et høydepunkt for meg. Delvis fordi jeg var livredd for å fryse ihjel mens vi surfet i snøstorm i januar. Delvis fordi ingenting slår mestringsfølelsen man får når man står på brettet og genuint koser seg i samme snøstorm. Sterkt samhold, fantastiske naturopplevelser og fysisk utmattelse – lifeguards hadde hele pakken!

Kan du fortelle litt om hva du har gjort etter UWC?
Jeg tok en bachelorgrad i økonomi ved NHH i Bergen, mens jeg prøvde å reise og oppleve så mye som mulig av verden samtidig. NHH var kjempegøy i studentforeningen, men ikke så kult på lesesalen. Da jeg innså at vekst-modeller og god regnskapsskikk ikke fikk hjertet mitt til å banke spesielt hardt, tok jeg meg en pause av hittil udefinert lengde for å prøve lykken som gründer. Vi har satt igang med Easybnb, en startup som hjelper folk med å leie ut boligen sin til turister via Airbnb. Det har vært vanvittig lærerikt og spennende så langt! Jeg har også nylig arrangert Early Stage, en gründersimulator for studenter som ønsker å lære å starte startups ved å faktisk gjøre det. Det er et 8-ukers program hvor studentene deltar gratis, settes i tverrfaglige teams, og går gjennom hele oppstartsprosessen fra idéstadiet til marked. Early Stage ble skapt fordi vi så at mange medstudenter var interessert i entreprenørskap, men manglet språk og verktøy for å ta de første stegene for å komme i gang. Resultatene fra første kull var over all forventning, så vi planlegger nå Early Stage 2.0 som skal foregå i Bergen og Oslo samtidig høsten 2017.

Har du noen tanker rundt hvilken rolle UWC bør ha i dagens samfunn?
Selv uten å ty til billige Trump-floskler, er det åpenbart at UWC trengs mer enn på lenge. Verden behøver akkurat det UWC har å by på – en arena for å bryne seg på andre mennesker, kulturer og levesett. Et sted å slipe kantene sine i fredelig møte med ukjente fjes, farger, klesplagg og verdenssyn. Vi tror verden ville sett fundamentalt annerledes ut hvis visse statsledere hadde fått oppleve UWC tidlig i livet – ingenting skaper interkulturell forståelse mer effektivt enn å redde hverandre fra isvannet under lifeguard practise, eller bytte yoghurt mot frukt i dining hall, eller diskutere hva som EGENTLIG skjedde i år XXXX i History HL. UWCs samfunnsrolle bør derfor være det det alltid har vært: et sted for å kultivere åpenhet og aksept overfor andre.

Hvilke tips eller råd vil du gi til nye eller nåværende UWC-elever?
Nyt det (og løp fortere enn night porters)!

Kanskje du er interessert i dette…