Månedens alumn: Malin Haara

Jeg jobber for tiden i Bergen Næringsråd som trainee innen næringspolitikk og prosjektledelse. Her har jeg fått en unik mulighet til å jobbe tett med næringslivet i Bergensregionen. Samtidig får jeg utvikle mine ferdigheter innen blant annet strategisk planlegging og prosjektledelse.

Kan du fortelle litt kort om bakgrunnen din?

Jeg er 22 år og har vokst opp i Bergen sammen med min familie. Etter UWC gikk turen til England, hvor jeg tok min bachelorgrad. Jeg har også tatt diverse enkeltemner ved norske utdanningsinstitusjoner og har en grunnleggende maritim fagutdannelse. For tiden bor og arbeider jeg i Bergen. På fritiden elsker jeg å være aktiv, enten det er gjennom fjellturer med venner og familie, ski, roing eller løping.

Jeg har stor interesse for internasjonale samarbeid, en lidenskap som ble formet på UWC. Dette har jeg hatt gleden av å utforske gjennom blant annet ledertrening for nordiske delegater på Island, internasjonale samarbeid i Amnesty International og seiling på tvers av landegrenser. Jeg har også tilbrakt mye av feriene mine med å besøke mange av mine venner fra UWC og Universitetet i London.

 

 

 

 

 

 

 

 

Malin i London

Hvor vokste du opp?

Jeg har vokst opp i Bergen.

Hva gjør du nå?

For tiden jobber jeg i Bergen Næringsråd (Bergen Chamber of Commerce and Industry) som næringspolitisk og prosjektledertrainee. Her har jeg fått en unik mulighet til å bidra til og jobbe med næringslivet i bergensregionen og samtidig utvikle mine ferdigheter i bl.a. strategisk planlegging og prosjektledelse.

Hvilket UWC gikk du på og når?

Jeg gikk på UWC Red Cross Nordic fra 2018 til 2020 og bodde i Norway House!

 

 

 

 

 

 

 

 

Malin med venner foran UWC Red Cross Nordic

Hva var hovedgrunnen til at du søkte på UWC?

Hovedgrunnen til at jeg søkte på UWC var ønsket om å studere og lære sammen med internasjonale elever. Jeg ønsket å utvide min horisont og utfordre meg akademisk.

 

 

 

 

 

 

 

 

En gjeng typiske UWC-elever

Hvordan var tiden din på UWC?

Min tid på UWC var en ny epoke i livet mitt. Det var en tid som var skremmende, utfordrende, men også magisk. Vi møtte barrierer sammen, støttet hverandre, og kom raskt inn i rutiner. Det ble ofte sagt at «Det er to steder som aldri sover, New York City og RCN Student Village,» noe som var helt sant. Campus var alltid pulserende uansett tidspunkt på døgnet. Vi knyttet sterke bånd gjennom CAS-aktiviteter, matlaging, te-samlinger og mange sene kvelder med skolearbeid, kunst, musikk, turer og hygge.

 

Min tid på UWC var en unik opplevelse som jeg alltid vil huske. Det var en periode med intens læring, kulturell utveksling og forming av livslange vennskap.

 

 

 

 

 

 

 

 

Creativity, activity, service (CAS)-delen av IB-utdanningen gjør at man kan prøve mange ulike aktiviteter på UWC-skolene, som padling

Er det noen episoder du husker spesielt godt?

Jeg husker spesielt godt den nydelige utsikten og årstidene som endret seg over fjorden. Kultursjokk når det kom til romtemperatur ved leggetid, de gode samtalene, latteren, samarbeidet og læringsutveksling på kveldene mens vi spiste pasta eller tok en pause for å besøke studentbutikken. På RCN var vi virkelig heldige med naturen. Et av mine favorittminner er en vinterkveld da nordlyset var synlig, stjernehimmelen var klar, og vi lå og telte stjerneskudd.

Kan du fortelle litt om hva du har gjort etter UWC og hvorfor?

På UWC mottok jeg verdifull rådgivning som ga meg innsikt i de mange mulighetene som lå foran meg etter endt skolegang. Jeg bestemte meg for å fortsette min utdanning internasjonalt og valgte å studere Business Management i hjertet av London. Jeg spesialiserte meg i bærekraftig organisasjonsstrategi og praksis.

 

Jeg ønsket å kombinere teoretisk kunnskap med praktisk erfaring. Dette førte til at jeg tok “Sustainable Leadership» ved Høyskolen på Vestlandet under en jordomseiling med Statsraad Lehmkuhl. Denne jordomseilingen, kalt One Ocean Expedition, var et vendepunkt som introduserte meg for den maritime industrien på en unik måte. Her seilte vi langs den japanske kysten under en historisk stor tyfon, som førte til evakueringen av 9 millioner mennesker på land og vi fikk se plastforurensning milevis fra kysten. Opplevelsene på turen gjorde sterke inntrykk og belyste havets sårbarhet.

Inspirert av denne erfaringen bestemte jeg meg for å utvide min kunnskap om den maritime bransjen og tok utdanningen som Ubefaren skipsassistent på Skoleskipet Danmark. Denne faglige utdanningen har gitt meg innsikt i utfordringene, kompleksiteten og mulighetene i den maritime verdenen.

 

Etter fullført utdanning begynte jeg å jobbe hos Bergen Næringsråd. Her kan jeg dra nytte av min varierte bakgrunn, fra teoretisk utdanning innen business til praktisk erfaring og kunnskap fra sjøen. Denne kombinasjonen har gitt meg verdifulle perspektiver som jeg bruker i arbeidet med utfordringene i næringslivet.

Hva har UWC betydd for deg i etterkant?

Gjennom IB-programmet fikk jeg en solid akademisk base, samtidig som jeg utviklet en sterk arbeidsmoral og selvstendighet. UWC lærte meg verdien av å ta initiativ og utvikle mine egne synspunkter. Samarbeidet med mennesker fra ulike kulturer og bakgrunner beriket mine perspektiver og gjorde meg mer fleksibel og åpen for mangfoldige synspunkter. Dette er ferdigheter jeg har tatt med meg videre i livet. Erfaringene og verdiene jeg tilegnet meg på UWC, både faglig og personlig, har vært avgjørende for mine valg i etterkant. Ikke minst har det også betydd at jeg alltid har noen å ringe, besøke eller søke råd hos, selv om det noen ganger er lange avstander som skiller oss.

Har du noen tanker rundt hvilken rolle UWC bør ha i dagens samfunn? Hvilke tips eller råd vil du gi til nye eller nåværende UWC-elever?

UWC bør fortsette å være en brobygger for internasjonal forståelse. Mitt råd til nye eller nåværende UWC-studenter er å være åpne for mangfold, engasjere seg aktivt og ta med seg erfaringene inn i livet etter UWC. Jeg tror også at UWC-nettverket kan spille en betydningsfull rolle i å takle mange av utfordringene verden står overfor i dag.

Kanskje du er interessert i dette…