Månedens alumn: Tellef Raabe

Tellef Raabe gikk på UWC Atlantic College i 2008-2010. Siden den tid har han rukket å reise Europa rundt med surfebrett, ta to bachelorgrader og slå seg opp som musiker. Tidligere i år ga han ut albumet Idiographic. Her forteller han om hvordan UWC var med på å definere ham som menneske. 

Hvorfor bestemte du deg for å søke på UWC?
Jeg drømte om UWC allerede som 13-åring. Skolene hadde jeg hørt om gjennom venner av familien. Tanken på et mangfoldig internasjonalt miljø der mange på min egen alder (forhåpentligvis) delte interessen for politikk, musikk, litteratur og surfing fristet veldig.

Hva har UWC betydd for deg?
Det var to fantastiske og intense år, som virkelig definerte meg som menneske. De siste årene av VGS er nok formative uansett hvor du befinner deg, men UWC gir deg en unik mulighet til å vokse som menneske. Atlantic College lot meg ta del i det som kanskje er verdens beste studiemiljø, grunnet lærekrefter, medelever og fagplan. Det er mye ansvar knyttet til å flytte hjemmefra som 17-åring, men slik er man utvilsomt godt rustet for videre akademiske studier.

Hvordan var tiden din på UWC? Er det noen episoder du husker spesielt godt?
Av enkeltepisoder er det forholdsvis jordnære ting som skiller seg ut. Som når min sjenerte og blyge japanske romkamerat plutselig omfavnet meg, gråtende, fordi det var så trist at vi skulle hvert til vårt. Eller den gangen jeg surfet ved soloppgang, helt alene, og ble angrepet av en sel (!).

Kan du fortelle litt om hva du har gjort etter UWC og hvorfor du bestemte deg for å jobbe med musikk?
Rett etterpå dro jeg til Paris, for en tre måneders praktikantstilling hos Det Franske Kulturdepartementet. Det neste halvåret reiste jeg hovedsakelig rundt i Europa med surfebrett, samtidig som jeg jobbet som vikarlærer. En norsk kjæreste gjorde at jeg dro til Bergen, for å studere ved Norges Handelshøyskole. Økonomi var ikke for meg, så jeg begynte på Universitetet året etter. Nå har jeg (straks) to bachelorgrader derfra, noe jeg har kombinert med kulturarbeid, journalistikk og musikk.

Jeg har spilt musikk siden jeg var liten, men begynte å skrive egne låter først mens jeg bodde i Wales. At musikken ble til en profesjonalisert hobby skjedde litt på slump. Jeg spilte inn noen låter som ble plukket opp av radio, media og bransje, fikk meg band, og plutselig fikk vi gode nok honorarer til å spille både innlands og utlands. Albumet mitt lanseres snart internasjonalt, så får vi se hva som skjer videre. Etterhvert har jeg lyst tilbake til Storbritannia for å ta mastergrad.

Har du noen tanker rundt hvilken rolle UWC bør ha i dagens samfunn?
UWC har et stort ansvar i dagens globaliserte samfunn. De skal jo utdanne morgendagens opinionsledere. Verdien av kloke og innovative hoder med varme hjerter og internasjonale kontakter vil bare øke.

Hvilke tips eller råd vil du gi til nye og nåværende UWC-elever?
Velg fag du trives med, og jobb smart! Det er ikke nødvendigvis den som har brukt mest tid med bøkene som gjør det best på eksamen. Sørg for at du ilegger deg gode studievaner, og at obligatoriske innleveringsoppgaver finpusses før siste frist. Slik får du både tid og mulighet til å spille gitar, lese romaner, surfe, flørte og drikke øl.

Kanskje du er interessert i dette…