Kan du fortelle litt kort om bakgrunnen din? Hvor vokste du opp? Hva gjør du nå?
Jeg vokste opp i Bodø, Nordland. Bodø var en nydelig mellomstor by å vokse opp i, og min oppvekst der ser jeg tilbake på som fin, fredfull, inspirerende og oppløftende. Jeg var godt involvert i det kulturelle miljøet i byen, og bidro til kulturelle arrangement gjennom scenekunst som dans og teater. Det er en by omringet av natur og skog, med dyreliv og lyng i lange veier. Både kulturlivet og naturen har vært gode egenskaper ved byen som har vært med på å utvikle mine interesser og verdier i oppveksten, og som jeg i senere tid har valgt å engasjere meg videre i.
De siste to årene har jeg jobbet på et teater i Dubai, som var en interessant og annerledes opplevelse med mye personlig karakterutvikling. Nå for tiden studerer jeg Internasjonale Studier på Universitetet i Oslo (UiO). Dette er et tverrfaglig studie som fokuserer på fire hovedområder: internasjonal historie, samfunnsøkonomi, internasjonal juss og statsvitenskap. Her får jeg muligheten til å bygge videre på de fine UWC-verdiene som jeg ble introdusert til i løpet av min skolegang på LPCUWC i Hong Kong.
Hvilket UWC gikk du på og når?
Som nevnt ovenfor, er jeg alumni fra Li Po Chun United World College i Hong Kong, og var elev der fra 2018 til 2020.
Hvorfor bestemte du deg for å søke på UWC?
Jeg ble introdusert til UWC gjennom en tremenning som jeg ikke hadde møtt på flere år. Da hun fortalte at hun gikk på UWC, forstod jeg det som en 2-årig utveksling. Etter et dypere innblikk i UWC sine verdier, ble jeg henrykt av muligheten til å møte så mange forskjellige kulturer på ett sted, og fant det spennende at fokuset til skolene var på bærekraftighet og verdensfred. Jeg ville ha en skolegang som hadde mer å tilby enn kun det som var tilgjengelig i klasserommet, og gledet meg til å delta på CAS og Cultural Evenings. Alt var veldig spennende!
Hva har UWC betydd for deg?
UWC har hatt stor betydning for meg. Det har vært grunnlaget på min tid som ung voksen, og har hatt stor innvirkning på mine verdier og hvordan jeg stiller meg i henhold til verden rundt meg. Jeg opplever at jeg har, til tids, mer tillit til verden og dens mennesker, enn andre medmennesker kanskje har. Det fordi jeg har fått opplevd å bli eksponert til mange forskjellige kulturer og holdninger, og derfor er en del av fremmedfrykten visket ut. Min opplevelse i byen Hong Kong var også veldig fin å ha. Jeg var der under demonstrasjonene som startet i 2019, og fikk et sterkt inntrykk av hvor viktig politikk og politisk innflytelse er på individnivå, men også i en mer omfattende verdenssammenheng. Det har nok i stor grad påvirket min akademiske retning.
Hvordan var tiden din på UWC? Er det noen episoder du husker spesielt godt?
Når jeg tenker tilbake til tiden min på UWC husker jeg den som magisk og utfordrende. Det var mange nye opplevelser og inntrykk, en helt ny kultur (Hong Kong) og subkultur (UWC samfunnet) å få utforske. Flere av minnene som kommer fram når jeg tenker på UWC er avslappende tilfeller der vi, mennesker fra alle verdens hjørner, sitter og diskuterer nyheter, konsepter og teorier som påvirker samfunner og individer, lokalt i våre hjemland, eller internasjonalt. Det var også utfordrende på et vis hvor jeg følte et press på å prestere, både akademisk og sosialt. Jeg følte jeg hadde blitt tildelt en mulighet som veldig få får oppleve, og følte jeg måtte gjøre det aller beste av posisjonen min. Dette på både godt og vondt, noe jeg har hørt andre medelever si seg enig på. Et mer spesifikt positivt minne jeg har, er i henhold til en opplevelse i naturen. Jeg var leder av CAS aktiviteten kajakk, og dette minnet er fra første gang vi skulle ta steget fra trening i bassenget ut til sjøen. Vi var en gruppe på kanskje ti elever, og på vår første opplevelse på kajakk ute på sjøen kom det en flokk med flyvefisk. Jeg husker at flyvefiskene «fløy» over oss som satt i kajakkene, og det var en særegen opplevelse. En av fiskene landet faktisk oppi en av kajakkene, på fanget til en medelev. Det var komisk da det ble hyl og sprell i den kajakken, før fisken ble ført ut av båten av en lærer… Det er noe jeg ikke ville opplevd i Bodø!
Kan du fortelle litt om hva du har gjort etter UWC (og hvorfor)?
Dessverre ble min UWC-opplevelse påvirket av Covid-19. Det siste semesteret mitt følte vi på konsekvenser av korona, og det er en fortelling i seg selv. Men, jeg var heldig som fikk fullføre skoleløpet fysisk på skolen i Hong Kong. Etter graduation, var det et år innestengt i Norge, som jeg og mange andre opplevde utfordrende. På tross av korona, fikk jeg mulighet til å dra på en til internasjonal reise et år senere. I 2021 deltok jeg som ansatt på World Expo 2021 i Dubai. Der jobbet jeg med å fremme Norges utvikling innenfor bærekraftig energiutvikling. Samtidig som jeg jobbet på paviljongen, tok jeg et skuespillerkurs ved et lokalt teater. Tilfeldigvis, var det teatersjefen som var min instruktør, og jeg ble tillbudt fulltidsjobb på teateret. Deretter ble jeg der i to år til som ansatt på teateret! Jeg flyttet tilbake til Norge i vinter, med et søk om å komme tilbake til loppemarket, demonstrasjoner og frivillig arbeid (som ikke var tilgjengelig i Dubai). Nå er jeg tibake i norsk kultur og stortrives med det, og er spent på hvordan studiet på UiO vil utvikle seg og åpne nye dører.
Hvilke tips eller råd vil du gi til nye eller nåværende UWC-elever?
Om du er en nåværende UWC elev eller skal bli en snart, så har jeg et tips. Ikke være interessant, vær interressert! Det er SÅ mye mer ved UWC enn IB. Virkelig. Etter min mening vil du erfare og utvikle like mye, om ikke mer, kunnskap gjennom samtaler med venner, deltakelse på CAS aktiviteter og engasjement i landet og kulturen du befinner deg i. Det er virkelig så spesielt å få en platform som UWC, hvor du kan utforske nye perspektiver og ideer hver dag. Sett deg med noen nye i kantina, og vis interesse. Alle har en historie å fortelle, som vil påvirke din oppfatning av verden, og det kan være veldig inspirerende. Du kan lære om forskjellige borgerkriger eller konflikter gjennom dine medelever, i tillegg til gjennom en bok. Og ta vare på deg selv – akademisk fortreffelighet er ikke alt, man kan alltids ta opp fag eller finne andre veier til drømmestudiet. Tenk på UWC som drømmeskolen i nåtiden, ikke ha alt for stort fokus på et fremtidlig universitet som du sikter deg til i framtiden. Nyt opplevelsen!