Månedens alumn: Ane Breivik

Kan du fortelle litt kort om bakgrunnen din? Hvor vokste du opp? Hva gjør du nå?

Jeg kommer fra Bærum i Akershus, men tilbrakte deler av barndommen i utlandet. I dag jobber jeg som leder i Unge Venstre og er vararepresentant til Stortinget.

Hvilket UWC gikk du på og når?

UWC Maastricht, 2015-2017.

Hvorfor bestemte du deg for å søke på UWC?

Jeg hadde lyst til å komme meg ut i verden, oppleve andre kulturer og bli kjent med nye mennesker. At UWC, i motsetning til de fleste utvekslingsopplegg, er toårig og har et større akademisk fokus var en viktig faktor i at jeg søkte.

UWC er tuftet på engasjement og visjoner. Det arbeidet ville jeg bidra i. Og jeg hadde lyst til å møte alle disse folkene som brant like mye for å forandre verden som meg selv.

Hva har UWC betydd for deg?

Jeg vokste mye i løpet av de to årene jeg tilbrakte på UWC. Det ga meg en dypere forståelse for ulike kulturer og utgangspunkt. Jeg ble nok mer ydmyk av det hele, mer tolerant og åpen.

Dette var noen av de kjekkeste og mest hektiske årene jeg har hatt. Jeg lærte utrolig mye. Og jeg vil tippe at UWC-opplevelsen var av betydning for at jeg senere tok steget inn i politikken.

Hvordan var tiden din på UWC? Er det noen episoder du husker spesielt godt?

UWC var et fellesskap og bød på både personlig og faglig utvikling. Jeg hadde en særlig god geografilærer, og kommer alltid til å huske timene hans. 

Selv opplevde jeg det som ganske motiverende å ha så mange flinke folk rundt meg. Det førte til at jeg til og med valgte å ta SAT-prøvene, til tross for at jeg egentlig ikke hadde noe ønske om å studere i USA. Syntes jo det bare var så gøy å pugge sammen med vennene mine! 

Men så var det ikke alltid at vi var så disiplinerte. Da jeg og en annen jente skulle fremføre ToK-presentasjonen vår, lagde vi opplegget natten før. Det ble mange lange netter. Sånt lærer man også mye av. (ToK står for Theory of Knowledge og er et obligatorisk fag om filosofi, red. anm.)

På UWC var det lav terskel for å starte egne initiativer. På et tidspunkt var vi flere som bestemte oss for å begynne å avholde feministklubb annenhver fredag. Dessuten var vi flere som barberte hodet for Amnesty International!

Kan du fortelle litt om hva du har gjort etter UWC (og hvorfor)?

Etter UWC var planen egentlig å studere videre i utlandet. Men etter en krevende eksamensperiode kjente jeg behov for en pause, og tok et friår for å jobbe og reise. Deretter begynte jeg på jussen i Bergen, og tilfeldigheter førte til at jeg ble aktiv i politikken. Etter hvert satte jeg studiene på vent for å jobbe med politikk på heltid. Målet er å fullføre mastergraden så fort jeg får tid til det.

Har du noen tanker rundt hvilken rolle UWC bør ha i dagens samfunn?

Er det noe verdensbildet og de siste årenes hendelser tyder på, så er det at vi trenger mer forståelse folk imellom. Mer samarbeid. Og mer godhet. UWC fostrer alle tre.

Hvilke tips eller råd vil du gi til nye eller nåværende UWC-elever?

Prøv ut så mye som mulig! Mat, musikk, aktiviteter, fag. UWC er en enestående mulighet til å lære mer og oppleve nye ting.

Kanskje du er interessert i dette…