Månedens alumn: Andreas Dahlen Røijen

Kan du fortelle litt kort om bakgrunnen din? Hvor vokste du opp? Hva gjør du nå?

I dag er jeg advokat hos advokatfirmaet Selmer hvor jeg jobber i startup- og ventureverden. Her får jeg bidratt positivt til en verden i endring ved å bistå nyskapende teknologibedrifter, styrke globaliseringen gjennom internasjonalt samarbeid og handel, og fokusere på bærekraft og miljøvern.

Jeg vokste opp i en familie i Sandefjord med to storesøstre og lærerforeldre som var opptatt av at vi skulle ha internasjonale erfaringer og lære kulturforståelse. De sørget for at vi barna ble eksponert for verden gjennom ulike utvekslingsprogrammer, ved at de tok imot elever og lærere fra andre land hjem til oss, og sendte oss på sommerskoler og summer-camps.

Fra introhelga alle norske UWC-studenter drar til før de sendes ut i verden

Hvilket UWC gikk du på og når?

United World College of the Atlantic i Wales fra 2008 til 2010.

Andreas (øverst til høyre) med venner foran St. Donat’s Castle i Wales

Hva var hovedgrunnen til at du søkte på UWC?

Oppmuntret av mine foreldre til å utforske verden og lære mer, var jeg alltid på jakt etter muligheter for utveksling, reiser og sommerleirer i utlandet. Da jeg hørte om UWC mens jeg gikk på første året av videregående i Sandefjord, visste jeg at jeg måtte bli en del av dette eventyret. Det som virkelig begeistret meg, var muligheten til å møte mennesker fra andre land og leve sammen med dem – dele klasserom, måltider og både oppturer og nedturer med jevnaldrende fra hele verden. Det var ingen tvil: Jeg måtte søke meg til UWC.

Det norske kullet på Atlantic College mellom 2008–2010

Hvordan var tiden din på UWC? Er det noen episoder du husker spesielt godt?

Som en 17 år gammel gutt som trodde han visste alt om verden, ble jeg raskt klar over at dette var noe helt annet enn jeg hadde forventet og langt mer intenst enn jeg kunne forestille meg. Jeg sto plutselig på egne ben, og det var kritisk å bli selvstendig og ta ansvar for egne valg og konsekvenser.

Men etter hvert som jeg falt på plass, ble UWC-opplevelsen utrolig spesiell og fantastisk. Vennene jeg fikk på Atlantic College ble som familie, og jeg har aldri opplevd så mange gleder med venner som med dem jeg ble kjent med der. Klasserommets atmosfære var helt annerledes, siden dette var venner du bodde sammen med hver dag, i stedet for klassekamerater du sa hadet til etter skoletid. Jeg husker særlig sene sommerkvelder på klippene rundt Atlantic College og sene vinterkvelder inne på slottet.

Creativity, Activity, Service (CAS) er en viktig del av IB-programmet. Her er Andreas avbildet under opplæring som livredder.

Kan du fortelle litt om hva du har gjort etter UWC og hvorfor?

Etter UWC flyttet jeg tilbake til Norge og studerte samfunnsøkonomi på Universitetet i Oslo. Min interesse for samfunnsfag vokste, og jeg begynte derfor på jusstudiet i Oslo samtidig som jeg fullførte min bachelorgrad i økonomi. Jussen føltes mer naturlig for meg, og jeg ble virkelig engasjert i faget, og fullførte dette i tillegg. Nå jobber jeg som advokat, og fokuserer på temaer jeg synes er viktige, som internasjonalt samarbeid, bærekraft og teknologisk utvikling.

Alle elever tar med seg sin egen kultur til UWC.

Hva har UWC betydd for deg i etterkant?

UWC-erfaringen har gjort meg mer ansvarsbevisst og selvstendig, og det gir meg en unik forståelse av verden og livslange vennskap over hele verden. Man blir en del av et globalt nettverk som kontinuerlig beriker livet ditt.

Skandinaver på Atlantic College

Har du noen tanker rundt hvilken rolle UWC bør ha i dagens samfunn? Hvilke tips eller råd vil du gi til nye eller nåværende UWC-elever?

UWC har en sentral rolle i å fremme internasjonal forståelse og kulturell utveksling. Tips og råd til nye og nåværende UWC-elever er å være åpne for nye erfaringer, lære av hverandre, og ta ansvar for egne valg og konsekvensene av dem. Gjør det beste ut av tiden på UWC, og bruk den kunnskapen og forståelsen du får der til å bidra til en bedre og mer samarbeidsorientert verden.

Red. anm.: Andreas er i dag leder for UWC Norges nasjonalkomité.

Kanskje du er interessert i dette…