Månedens alumn: Alexander Bakke

1) Kan du fortelle litt kort om bakgrunnen din? Hvor vokste du opp? Hva gjør du nå?

Jeg er født og oppvokst i Oslo, med unntak av noen perioder i Mumbai under barneskolen. Noen måneder etter at jeg kom hjem fra UWC sommeren 2018 startet jeg det som i dag heter Concept Zero, som stort sett er det jeg bruker tiden min på nå.  

2) Hvilken UWC gikk du på og når?

UWC Mahindra College 16-18.

3) Hva var hovedgrunnen til at du søkte UWC?

Jeg fikk høre om UWC fra en klassekamerat på ungdomsskolen, men på det tidspunktet var jeg ganske bestemt på at jeg skulle fullføre hele grunnskolen i Norge, og noe annet enn et utvekslingsår på videregående virket ganske utenkelig.

Jeg er en veldig eventyrlysten og nysgjerrig person. Selv om jeg trivdes godt i Oslo tenkte jeg etterhvert mye på at jeg burde finne et miljø som utfordret meg mer, ikke bare akademisk, men også personlig. Jeg visste godt hva som ventet meg på videregående i Oslo og UWC var i kontrast noe nytt og spennende!

4) Hvordan var tiden din på UWC? Er det noen episoder du husker spesielt godt?

Jeg elsket tiden på Mahindra!

De første månedene bar litt preg av at man skulle vise hvor reflektert, kritisk og samfunnsengasjert man var. I praksis betydde det at man kunne gå inn i diskusjoner med et mål om å overbevise de andre, fremfor å faktisk høre på hva som ble sagt. Etterhvert tror jeg de fleste innså at evnen til å ta inn over seg og reflektere over andres syn og argumenter er en viktig egenskap, og UWC har definitivt gjort meg til en langt mer ydmyk og åpen person.

Det er mange episoder jeg husker godt. Alt fra spennende samtaler, seminarer som tok for seg mennesker og dyrs bevissthet til hvilken økonomisk modell som er ideell for dagens og fremtidens globale samfunn. Vi hadde også turer i Jammu & Kashmir, trekking i Himalaya og Project Weeks hvor vi ble sendt over hele India for å lære om, og delta i lokale NGOer sitt arbeid. Jeg jobbet bl.a. med en organisasjon som brukte ungt entreprenørskap som verktøy til å engasjere ungdommer fra mindre privilegerte bakgrunner og en annen NGO som jobbet for å gjøre utdanningstilbudet i offentlige grunnskoler mindre teoretisk og mer praktisk. India er et utrolig spennende land å bo i med uendelige muligheter innen reise og kulturopplevelser. Ved å engasjere seg i aktiviteter og samtaler med et åpent sinn skaper man rom for stor personlig vekst på skolen.

Det var mye som ga sterke inntrykk på meg i løpet av de to årene på Mahindra, alt fra menneskene jeg ble kjent med, stedene og organisasjonene jeg besøkte og jobbet med, til prosjekter jeg etterhvert startet selv. UWC gjorde at jeg vokste mye, og det var også veldig inspirerende å se utviklingen til de rundt meg.

5) Kan du fortelle litt om Concept Zero?

Jeg hadde lenge irritert meg over det enorme forbruket av engangsprodukter i samfunnet vårt, både i næringsvirksomheter, husholdninger og i servicebransjen. Jeg har også lenge hatt lyst til å starte for meg selv og når jeg omsider ble ferdig på UWC hadde jeg sjansen til å gjøre nettopp dette.

Jeg bestemte meg for å ta et «friår» og startet det som i dag heter Concept Zero i September 2018. Målet er å endre vårt svært unødvendige forbruk av engangsprodukter, gjennom å skape en kultur der gjenbruk og «zero waste» blir prioritert. Jeg reiste ut og fant et par fair trade produsenter som lagde sugerør av stål og bambus, og begynte å ta dette inn til Norge. Det tok ikke mange ukene før jeg var fullt i gang.

Det som begynte med noen timers salg av stål- og bambussugerør på fritiden, har nå utviklet seg til å bli et firma som opererer i hele Nord-Europa, med flere ansatte i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Concept Zero har nå en hel serie med miljøvennlige og gjenbrukbare husholdningsprodukter, som stål- og glassugerør, gjenbrukbare mathetter som alternativ til plastfolie, nedbrytbare hundeposer av cassavastivelse osv. Vi leverer produktene våre til alt fra små interiørbutikker og kafeer, til store kjøkken, restauranter, butikkjeder i Norge og i Nord-Europa, og vi utvider fortløpende til andre deler av verden.

Gjennom produktene våre har vi så langt eliminert millioner av engangsprodukter, og det er gøy å se at vi sakte lykkes med å endre virksomheter og privatpersoners forbruk av engangsprodukter, gjennom å gjøre zero waste produkter brukervennlige og tilgjengelige.

6) Hvordan bidro din tid på UWC til utviklingen av selskapet?

På mange måter ga UWC grunnlaget for Concept Zero. Vi hadde et eget entreprenørskapsprogram med inspirerende lærere og gjesteforelesere som ga et solid grunnlag for min interesse rundt entreprenørskap. Jeg fikk møte mange spennende mennesker som hadde startet firmaer selv, alt fra non-profits til “high-profits”, matindustri, kunstig intelligens, utdanning og fredsbygging.

På Mahindra hadde jeg også mange klassekamerater som var interesserte i entreprenørskap og det var i det hele tatt en veldig god kultur for prosjektbasert læring og entreprenørskap. Under entreprenørskapsprogrammet var det stort fokus på dagens globale utfordringer, og jeg jobbet spesielt mye med temaene urbanisering og urbant storforbruk.

Ofte blir entreprenørskapsprogrammer abstrakte og teoretiske, og man kan risikere å stå igjen med begrenset kunnskap om hvordan man faktisk skal gå fra idé til virkelighet. Dette er fordelen med entreprenørskap på UWC – man får personlig veiledning gjennom 2 år fra mennesker med helt ulike bakgrunner, synspunkter og mye relevant erfaring. Blant entreprenørskapslærerne mine var en økonom med bakgrunn i investment banking fra Goldman Sachs, en filosofilærer med bakgrunn i marxistisk filosofi som grunnla et av Sørøst-Asias største nettverk for unge entreprenører, og mange andre lærere og veiledere med ulike bakgrunner, erfaringer og perspektiver.

Vi fikk også stort handlerom til å utvikle og jobbe med idéer selv, og ikke minst implementere disse. Dette i kombinasjon med en mangfoldig og ivrig elevgruppe gjorde entreprenørskap til noe av det beste med UWC-opplevelsen min. Man får et godt utgangspunkt til å starte for seg selv etter 2 år på UWC – Concept Zero har blitt såpass stort på kort tid mye grunnet fundamentet som ble lagt gjennom entreprenørskapsprogrammet og erfaringene jeg fikk på UWC, og ikke minst et sterkt globalt nettverk som kan bistå lokalt når det trengs.

7) Hvilke tips eller råd vil du gi til nye eller nåværende UWC-elever?

Vær ordentlig nysgjerrig på menneskene rundt deg. Det finnes så utrolig mange spennende mennesker, ikke bare på UWC, men også i områdene rundt skolen. Det er lett å sette seg mål om å bli godt kjent med alle, men så ender man fort opp med å tilbringe mest tid med dem som deler mange av de samme interessene og verdiene som en selv. Oppsøk de som også har andre bakgrunner og verdier, samt organisasjoner og miljøer i nærområdene.

Det å ha blitt godt kjent med mennesker også utenfor UWC har vært veldig lærerikt. Det er lett å bli godt kjent med medelever og lærere da det skjer naturlig, men det er lett å glemme nærområdene rundt skolen og hvor mye du kan lære av menneskene som også bor rundt deg.

Kanskje du er interessert i dette…