Glimt fra skolene: Nora i USA forteller

 Nora Mork er andreåring ved UWC-USA. Skolen har blant annet sin egen “farm”, hvor de dyrker grønnsaker, har høner og produserer mat til kafeteriaen og elevene. Noras råd til deg som vurdere å søke: «Vær klar for to sosiale, engasjerende år som virkelig åpner deg for verden, og gå inn i søknadsprosessen med et åpent sinn.«

1. Kan du fortelle litt om din UWC-skole?

Armand Hammer United World College of the American West (UWC-USA) ligger en 10 minutters kjøretid utenfor den lille bygden Las Vegas i New Mexico. Dette er et lokalmiljø som har relativt fattige innbyggere, med rundt 27% av befolkningen som lever under fattigdomsgrensen. Dette skaper et kultursjokk for de fleste nordmenn som kommer hit. I denne bygden kan man blant annet finne en skikkelig amerikansk Walmart, et par universiteter og alt du kan ønske deg av fast food og New Mexico kultur. UWC-USA består av litt i overkant av 200 elever fra over 70 land. Vi bor i ulike dorms (hus) som består av 2 persons rom hvor en andreåring og en førsteåring bor sammen. Alle elevene og en stor del av lærerne bor på campus som består av et slott, dorms, et auditorium, en dansesal, treningssenter, fotballbane og basketballbane, en “farm”, tennisbaner, klasserom og milevis med skog så langt man kan se. Skolen har aktiviteter som integrerer den litt isolerte skolen med lokalmiljøet, slik som frivillig arbeid på det lokale suppekjøkkenet og arbeid i de lokale skolene

 

2. Hvordan ser en vanlig dag ut på din UWC-skole?

Den vanlige hverdagen på UWC-USA varierer veldig fra person til person, og hva du velger å drive med på fritiden, og hvor opptatt du ønsker å være. En typisk dag for meg består av å stå opp 7:35, kanskje rekke frokost før min første “code” (time) begynner klokken åtte. Deretter har jeg timer fram til lunsj rundt klokken tolv, og skoledagen er som oftest over klokken 3:10. Etter dette går jeg ofte tilbake til min dorm og henger med venner, eller så går jeg til IT senteret eller biblioteket for å få gjort noe arbeid. Klokken 5:45 går jeg opp til slottet for å være tidlig i kø til middag som ofte består av veldig amerikansk mat som alle slags puddinger, hamburgere og “sloppy joe’s”. Deretter begynner aktivitetene for meg, hvor jeg gjerne jobber et skift i the Campus Store hvor vi selger mat som pizza og kyllingvinger, eller så går jeg til dansesalen for å delta på en zumbatime. Innimellom disse aktivitetene prøver jeg å få gjort skolearbeid og vært med venner så mye som mulig, og det er ikke sjeldent jeg går i seng rundt tolv eller ett.

UWCUSA Nora 2014-2016 Bilde til elevblogg

3. Hva gjør akkurat din UWC-skole unik?

UWC-USA har ett fantastisk wilderness program som gjør at man får sett New Mexicos kultur på nært hold gjennom de to årene man bor her. Enhver elev må gå på 2 overnattingsturer og sove i telt for å få diplomaet sitt fra UWC, og om man ønsker kan man bli enda mer engasjert i wilderness programmet og delta på en 12 dagers tur i utmarken. Ellers har UWC-USA IB dance, IB theatre, IB visual arts og har generelt sett et sterkt fokus på kunst. Vi har også et sterkt fokus på miljøbevissthet og har vår egen “farm” hvor vi dyrker grønnsaker, har høner og hvor det vi produserer der går til kafeteriaen og elevene.

4. Hvordan er det å gå på UWC i forhold til norsk videregående?

Norsk skole og UWC er veldig, veldig forskjellig. Engasjementet for sin egen skole, såkalt “school spirit” er mye større på UWC, og motivasjonen til å jobbe er veldig engasjerende på en UWC i forhold til norsk skole. Å gå på en UWC betyr mer enn å gå på skolen og gå hjem igjen, det er en måte å leve på og en mentalitet som er helt unik. Man bor med og går i klasse med en gjeng talentfulle, intelligente mennesker som gjør at man selv blir motivert til å være så bra som man kan være. UWC gir man så mange muligheter til å drive med aktiviteter som man ønsker, og selv ta initiativ til å starte opp nye aktiviteter. Man har mye støtte for å oppfylle sine ideer og sitt potensiale, som er veldig unikt fra norsk skole. IB er definitivt tøffere enn norsk skole, det skal sies, men man blir veldig forberedt for å dra ut i verden og gå på universitet etterpå.

5. Hvilke råd vil du gi til noen som ønsker å søke på UWC?

Jeg vil oppfordre til å bare hoppe i det, og ikke tvile for mye på seg selv. Alle som kommer hit er litt usikre på hvordan det kommer til å bli, men de aller, aller fleste ender opp med å se tilbake på sin UWC opplevelse som to av de beste årene i sitt liv. Vær klar for to sosiale, engasjerende år som virkelig åpner deg for verden, og gå inn i søknadsprosessen med et åpent sinn. Sørg for at du driver med det som du er lidenskapelig ovenfor, og hold fast ved det. Nasjonalkomiteen ønsker unike elever som skaper et mangfold ved UWC skolene, så uansett så klisjé som det høres ut: vær deg selv!
 
 

Kanskje du er interessert i dette…