Glimt fra skolene: Maren i Armenia forteller

Maren er elev ved UWC Dilijan i Armenia. Skolen åpnet i 2014 og ligger nordøst i Armenia, omkranset av en frodig nasjonalpark. Den har en tydelig miljøprofil og er bygget med bærekraftige materialer for lave miljøutslipp, og elevene er sterkt integrerte i lokalmiljøet. 

Kan du fortelle litt om din UWC-skole?

Jeg går på UWC i Dilijan i Armenia. Dilijan er en liten, koselig by i et fjellområde med ca 17000 innbyggere. Det at byen er så liten gjør det enklere for oss å bli kjent med hverandre, men også lokalmiljøet som er rundt oss. Vi inviterer daglig elever fra lokale skoler i Diljan til å drive med aktiviteter etter skolen sammen med oss. DilijanNår vi drar ut til butikken eller café etter skolen, er det vanlig å møte på disse elevene igjen. Fordi byen er så liten, er det også enklere å skape et forhold til menneskene i byen, som jeg personlig mener er en stor del av UWC opplevelsen. Skolen ble ferdig i 2014 og er derfor veldig ny og moderne. Vi er ca 200 elever og bor på et campus som hovedsakelig er delt inn i et akademisk bygg, et sportslokale, og to boliger hvor elevene og noen lærere sover. Hver bolig er delt inn i «Toons» som er en gruppe av både jenter og gutter som bor i to ulike korridorer i nærheten av hverandre og deler en «toonparent». En «toonparent» har som oppgave å støtte, hjelpe og sørge for at elevene har det bra på skolen. Vi diskuterer også innad i toonet hvordan vi har det på skolen, hva som er bra og hva som kan forbedres.

Hvordan ser en vanlig dag ut på din UWC-skole?

07:00- står opp 07:40- frokost 08:00- Pusse tenner, pakke 08:07- Gå til skolebygget 08:15- Første time starter 11:05- 20 min pause 12:55- Lunsj 13:40-Timer starter igjen 15:10- Skolen er ferdig 15:30- Lekser 17:00- CAS aktiviteter (3 ganger i uka) Vi har også elevjobb en time i uka etter skolen. Disse jobbene er enkle jobber som bibliotekar, turguide, mediaassistent, osv. Jeg jobber selv i skolebutikken som selger skrivesaker. 18:30- Middag 20:00- treningsenter eller annen CAS aktivitet/ lekser 22:00- check in 22:15 – Lekser, snakke med venner 00:00- Legger megDilijan

 Hva gjør akkurat din UWC-skole unik?

Vi har utrolig bra muligheter for sport, en innendørs sportshall, to tennisbaner, en basketballbane, stor fotballbane og et godt utstyrt treningssenter. Noe annet jeg virkelig liker med skolen vår er selvfølgelig det moderne bygget som ser fantastisk ut og som er omringet av grønn natur og vakre fjell.

Hvordan er det å gå på UWC i forhold til norsk videregående? 

Jeg setter veldig pris på forholdet mellom elevene og lærerne. I og med at vi bor og lever sammen med mange av lærerne på skolen, har vi et helt annet forhold enn det jeg er vant til fra norsk skole. Mattelæreren min har jeg for eksempel jogget med flere ganger, og hun trener også fotball sammen med oss en gang i uka. De fleste lærerne holder dørene åpne til leiligheten sin slik at elevene kan føle seg velkomDilijanne til å komme inn for å ta en prat. I tillegg spiser de fleste lærerne alle måltidene sammen med oss. Dette felleskapet har garantert bidratt til et nærmere forhold og gjør at jeg ser på lærerne mer som støttespillere og hjelpere, enn overlegne sjefer som alltid forteller deg hva du skal gjøre. De fleste av lærerne her ser heller ikke ned på oss, de ser på oss som likeverdige og er åpne for forandring i timene.

Hvilke råd vil du gi til noen som ønsker å søke på UWC?

Søk!! Kanskje du ikke kommer inn, men du vil i alle fall aldri komme inn hvis du ikke søker. UWC er en unik mulighet til å møte mennesker fra hele verden, bo sammen med dem, lære om land rett fra kilden, og ha to fantastiske år. Tro på deg selv, utrykk meningene dine og vær positiv, og så går når søknadsprosessen kjempebra!

 

 

Dilijan

Kanskje du er interessert i dette…