Glimt fra skolene: Lars i Costa Rica forteller

Lars er elev ved UWC i Costa Rica. Her forteller han om sin hverdag og mener at «etter to år på UWC vil du sannsynligvis kunne reise hvor som helst i verden og finne venn og et sted å sove.»

1. Kan du fortelle litt om din UWC-skole?

Skolen min, UWC Costa Rica, ligger i en bydel av hovedstaten, San Jose, midt i det som heter Cental Valley i Costa Rica i Sentral-Amerika. Vi er godt under 200 elever, som alle bor i et av åtte hus inne på campus. Hvert hus har sitt eget navn og kultur. Vi er en av de mindre UWC skolene, og det betyr at alle virkelig kjenner all og det er sterkt samhold blant elevene. Vi organiserer ofte student aktiviteter som open mick’s, evening café og lignende.

2. Hvordan ser en vanlig dag ut på din UWC-skole?

Jeg må bare åpne med å si at det er veldig få vanlige dager her. Det er omtrent alltid et eller annet nytt som er på gang, og det kan være alt fra forberedelser til en musikal til en ettermiddagstur til San Jose. Som regel er det skole fra 7:30 til 13:25, etter det er det er det lunsj og avhengig av hvilken dag det er, er det enten CAS (fritidsaktiviteter tre dager i uka) eller valgfrie hjelpeklasser (to dager i uka). Utover kvelden er det også ofte et eller annet som skjer – vi har filmkvelder, husmøter, leirbål, kveldskafe og mye mer.
 
Costa Rica Lars Bjørndal

3. Hva gjør akkurat din UWC-skole unik?

Det karakteristiske med akkurat UWCCR er nok forholdet mellom administrasjonen og elevene. Mange av staff medlemmene bor sammen med studentene på campus, og er i stor grad en del av samfunnet. Det nære forholdet med administrasjonen gjør også at det er lett for dem som vil gjøre noe å ta initiativ, og faktisk få det gjort. Vi kan starte egne fritidsaktiviteter, arrangere campingturer eller jobbe sammen med administrasjonen med forskjellige prosjekter. Jeg har for eksempel hjulpet med tilpasninger av skolekafeteriaen og utformingen av skolens regelverk.
 
Hvert år arrangerer skolen en servicedag, hvor vi hjelper med frivillig arbeid i området rundt campus og vi har alle et nært forhold til Santa Ana hvor skolen ligger. Det er også noe som heter Service week, hvor vi bruker en uke på frivillig arbeid ved forskjellige organisasjoner rundt i Costa Rica. Ofte er det arbeid i regnskogen ved nasjonalparkene, men også ting som å hjelpe med byggingen av et community center i en liten landsby.

4. Hvordan er det å gå på UWC i forhold til norsk videregående?

UWC er mye mer enn en skole. Vi har et mye mer intenst sosialt liv og mer samhold blant elevene enn du vil finne på noen norsk skole. Du bor sammen med klassekameratene på campus, og får et veldig nært forhold til vennene dine. Lærerne er også mer integrerte, de er med på mange av skoleaktivitetene, og er mye mer enn bare lærere. Jeg var for eksempel og så kjemilæreren spille på en konsert for en uke siden.
IB er også mer krevende enn hva man vil være vant til fra det norske skolesystemet. Fagene er noe mer utfordrende (i hvert fall matte på høyere nivå) og all undervisning foregår på engelsk. Det er en ganske stor omjustering, men man får også veldig bra støtte, så det er egentlig veldig overkommelig. IB er også et av verdens mest anerkjente utdanningsprogrammer, og er et veldig godt grunnlag for å søke seg inn og gå på universiteter, spesielt i USA.
 
Lars B

5. Hvilke råd vil du gi til noen som ønsker å søke på UWC?

Gjør det!! Det er en fantastisk opplevelse som du uten tvil kommer til å ta med deg resten av livet. Du kommer til å bli kjent med utrolige folk fra hele verden med helt annerledes bakgrunner. Etter to år på UWC vil du sannsynligvis kunne reise hvor som helst i verden, og finne venn og et sted å sove.
 
 

Kanskje du er interessert i dette…