Gaute er elev ved den rykende ferske UWC-skolen i Freiburg, Tyskland, som kan skryte av både passivhaus-campus og egen klosterhage. Her kan du lese om hans skolehverdag.
1. Kan du fortelle litt om din UWC-skole?
UWC Robert Bosch College ligger helt sørvest i Tyskland, i universitetsbyen Freiburg im Breisgau. Skolen ble grunnlagt i 2014 og er en av de nyeste i UWC-familien. Selve skolebygget, et gammelt kloster, er over 600 år gammelt og nyoppusset, noe som setter et imponerende preg på campus. Det inneholder uendelig med klasserom, lærerværelser, et bibliotek og avanserte laboratorier. Bolighusene er kless nye og boforholdene midt i blinken: om man liker at det er godt og varmt langt ut i oktober, samtidig som det er sjanser for snø midtvinters! I forhold til byen ligger campus godt plassert, fordi den ikke ligger midt i byen, men akkurat så nærme sentrum at man fint kan spasere dit på om lag 25 minutter. I år ble skolen fulltallig, med 206 elever fra 88 nasjoner. Læringsmiljøet her er i min mening helt ypperlig, både i og utenfor klassen! Det samme gjelder det sosiale miljøet! Man får en unik mulighet til å få venner fra hele verden, noe som gir et innblikk i verden på en liten skala. I klasserommet lærer man vel så mye fra medelevenes erfaringer og opplevelser som fra læreboka, noe jeg syns er helt supert med tanke på at det gir en helt annen læringsopplevelse enn hva man kan få på en vanlig skole i Norge.
2. Hvordan ser en vanlig dag ut på din UWC-skole?
En vanlig skoledag for meg innebærer å dra seg opp av senga i tide til å få seg en matbit før første klassetime klokka åtte. Så er det undervisningstimer, med en kort pause og en lunsjpause, frem til klokka tre på ettermiddagen. Slik ser den første delen av dagen ut for de fleste, men etter dette varierer det. Mange har CAS rett etter skolen eller etter middag. Om ikke har man skolearbeid eller annet å sysle med. Middag serveres klokken seks. Noen begivenheter foregår bare en gang om uken, som Global Affairs, Village Meeting og Student Meeting. Om man ikke har noe planlagt så gjelder det å ta seg en blund, sosialisere eller trene. Natten kryper seg som regel veldig fort frem, og det skal godt gjøres å komme seg i seng før midnatt!
3. Hva gjør akkurat din UWC-skole unik?
Mitt UWC er helt unik fordi det ligger sentralt i Europa, med uendelige muligheter til å reise og utforske Tyskland samt nabolandene. Om man setter seg på en buss kan man i løpet av noen timer ende opp i Alpene, ved Middelhavet, i Praha eller i Paris! Dette gjelder spesielt Project Week, som arrangeres en gang hvert semester. Den er også unik fordi skolens fokus er på miljø og å leve en bærekraftig livsstil. Freiburg er verdenskjent for å være en av verdens mest miljøvennlige byer, samt progressiv og nytenkende for videre utvikling. Skolen har også en egen «Bærekraftighetskoordinator»! Alt i alt gir det muligheten til å utforske og lære om muligheter, begrensninger og konsekvenser av menneskets aktiviteter på jorda. Noen av servicemulighetene er også relatert til emnet miljø, imens andre omhandler barn, eldre og fattige. Det er også mulig å jobbe i vår egen «klosterhage» som gartner, samt mange andre muligheter. Når det gjelder Activities og Creativities så er det tilbud for enhver smak.
4. Hvordan er det å gå på UWC i forhold til norsk videregående?
Det er utrolig mye som skiller UWC fra en vanlig norsk videregående skole. Medelevene er allerede nevnt! – Lærerne er like internasjonale og mange av dem bor på campus. Ikke bare er de lærere i sitt fag, men de har utdanning og erfaring av ypperste kvalitet, noe som gjør at klassene og læringsmiljøet er helt supert. For min del er det til stor forandring fra Norge, fordi jeg syns læringsmiljøet virket negativt, noe som gjorde meg demotivert til å lære. Her er det helt motsatt og personlig syns jeg skolen er en fryd. Man bor i hus med 25 andre, deler rom og bad, og den biten av UWC er også noe helt for seg selv. Med to år på et internat lærer man seg mye mer enn det akademiske, man får tid til å utforske og utvikle seg selv og når man er ferdig sitter man igjen med en opplevelse for livet. I tillegg legger skolen til rette for at man kan ta initiativ, og i en gruppe med så bredt mangfold er det uendelig med muligheter.
5. Hvilke råd vil du gi til noen som ønsker å søke på UWC?
Peis på! I Norge har man en god sjanse for å komme inn, så ikke tvil på deg selv! UWC er på jakt etter all slags ungdom, så det er ingen restriksjoner, bare vær deg selv. Det er en «once-in-a-lifetime» mulighet, så om du tror du har det i deg, ikke nøl. På UWC vil man støte på mange utfordringer, sosialt, akademisk og personlig, og det er noen ting jeg vil anbefale deg å ta med, slik som ikke å være redd for å møte motbakker, gode engelskferdigheter og energi til å engasjere seg. Å krysse komfortsonen er i mange tilfeller en god ting, så la UWC-søknaden være den første – Lykke til!