Glimt fra skolene: Erik i Canada forteller

Erik går på Pearson College UWC i British Columbia på vestkysten av Canada. Campus ligger naturskjønt til for seg selv langs kysten, omkranset av grantrær. Skolen tilbyr en helhetlig utdanning med et stort kulturelt mangfold og mange aktiviteter, blant annet innenfor kunst, friluftsliv og samfunnstjeneste.

Kan du fortelle litt om din UWC-skole?

Jeg går på Pearson i Canada. Skolen ligger på nord-vestkysten av Vancouver Island, race-rocks-oneen øy som har omtrent 750 000 innbyggere. Campus er omringet av flott natur, ligger ved Pedder Bay og er en naturopplevelse i seg selv. Lokasjonen legger til rette for mange aktiviteter, både på sjøen og på land. Skolens isolerte beliggelse gjør det enkelt å bli kjent med medelevene dine, og mange kvelder tilbringes i «dayrooms». Her er det ikke uvanlig å gjøre skolearbeid, eller samles med venner for å slappe av. Et dayroom vil du finne i hvert av de fem husene på campus. Campus består av 26 bygninger med bygg bygget etter formålet. Blant de større bygningene har vi et akademisk bygg, en svømmehall, «the floating building» (laboratoriet for marine science), et spirituelt senter og The Maxbell Theatre Hall. Husene vi bor i er delt inn i to etasjer med gutter og jenter på hver sin etasje, og med mellom tre og fem elever på hvert rom. Skolen har for øyeblikket 160 elever, men skal gå opp til 200 elever over de neste to årene.

Hvordan ser en vanlig dag ut på din UWC-skole?

Pearson bruker en timeplan med syv forskjellige «dager», med fire blokker hver dag. En blokk vil være en av dine syv fag. Første blokk er klokken åtte om morgenen. Noen velger å spise frokost før dette, mens andre venter til cookiebreak etter første blokk. Så har vi to blokker før en varm lunsj fra tolv til ett. Måltider er noe som er veldig sosialt skolen, og det er en gyllen sjanse til å bli kjent med nye mennesker. Siste blokk er fra ett til to. Etter skolen er det vanlig å ha CAS-aktiviteter eller fitness. CAS-aktiviteter har du to ganger i uken og fitness en gang hver uke. Disse aktivitetene velger du selv og du finner garantert noe du ønsker å gjøre! Om du ikke har noe på dagsplanen kan du sosialisere, gjøre skolearbeid, trene eller sove. Det blir fort mange sene kvelder her. Andre begivenheter vi har er Village meetings, Global Affairs eller House meetings.

race-rocksHva gjør akkurat din UWC-skole unik?

Det som gjør Pearson unik sammenlignet med andre UWC-skoler er beliggenheten og størrelsen på skolen. Vi er for øyeblikket 160 elever omringet av fantastisk natur. Det legger til rette for mange aktiviteter. Klasseturer til Race Rocks, CAS-aktiviteter som seiling, kano og wilderness tilbyr nye erfaringer og opplevelser hver uke. Samtidig er Pearson en skole hvor det er lett å komme i kontakt med dine medelever, og dra ut å oppleve kanadisk kultur. Her om dagen fant jeg meg revet med i en hockeykamp samtidig som jeg spiste kanadisk poutine. Et av Pearsons fremste kjennetegn er Race Rocks fyrtårn som ligger 15 minutter med båt fra skolen, her kan du observere sjøløver, seler og om du er heldig, spekkhoggere.

Hvordan er det å gå på UWC i forhold til norsk videregående?

Den største forskjellen mellom de UWC og Vgs er at du bor på campus i et internasjonalt miljø. marine-scienceJeg bor tett på mange av lærerene mine og enda tettere på alle medelevene. Det å spise lunsj og middag med lærere fjerner tildels hierarkiet og gir dem en mentorrolle i stedet. Det å beskrive det multikulturelle miljøet og erfaringene det tilbyr er langt utenfor mine evner som skribent – det må oppleves. Men jeg vet i alle fall at to år på en internasjonal internatskole kommer til å utvikle en og gi opplevelser for livet. Dette er erfaringer få andre utdanningsprogram er i nærheten å tilby. Den akademiske faktoren på skolen fungerer svært annerledes enn i Norge, vi har mindre organisert skole per dag, men det legges til rette for mye mer selvstudium. Det å gjøre skolearbeid her er tildels en sosial aktivitet i seg selv, og vi lærer mye av hverandre.

Hvilke råd vil du gi til noen som ønsker å søke på UWC?

Stereotypien av UWC-elever er, som alle stereotypier generelt, en bommert. Du trenger ikke ha 6 i snitt og være leder av Unge Høyre for å komme inn. Så lenge du er engasjert i noe og har greie karakterer så står du en god sjanse ved å bli valgt. Er du usikker på om du skal søke så anbefaler jeg deg å søke uansett. Du bommer på alle sjansene du ikke tar. Alle kommer til UWC på helt forskjellige nivåer. Så lenge du er åpen for en utfordring burde du utnytte denne unike sjansen!

sea-lions

Kanskje du er interessert i dette…