Glimt fra skolene: Emilie i Nederland forteller

Kan du fortelle litt om din UWC-skole?

UWC Maastricht ligger helt sør i Nederland, på grensen til Belgia og Tyskland. Maastricht er en mellomstor by med ca. 120 000 innbyggere. Skolen ble grunnlagt i 2009 og ble i 2013 flyttet til nye lokaler litt utenfor byen. Maastricht er en av de eldste byene i Nederland og har derfor en rik og spennende historie.

I dag er byen mest kjent som EUs fødested og vertsbyen for Maastricht-traktaten. I tillegg til dette er Maastricht vertsby for mange internasjonale og nasjonale arrangementer. Et eksempel er TEFAF (The European Fair of Fine Art), som er verdens største kunstmesse. Siden Maastricht ligger i hjertet av Europa og på grensen til andre land, så har byen et stort internasjonalt miljø. UWC Maastricht skiller seg fra de andre UWC i og med at vi tilbyr program ned fra barnehagealder og til oss som går på IB. Av skolens 850 elever så utgjør internatelevene en stor andel på 200.

Hvordan ser en vanlig dag ut på din UWC-skole?

Hver dag består av 6 skoletimer fra 8.10 til 15:15. Midt på dagen så har vi lunsjpause, som vanligvis tilbringes i Mensa. Etter skolen er ferdig, så bruker noen elever tiden på CAS, noen drar på cafe i byen mens andre velger å slappe av. Middag er fra 17:45 til 19:00 og består av forrett, hovedrett og dessert.

Det er vanskelig å beskrive en vanlig dag på UWC, fordi hver dag er forskjellig. Siden skolen ligger i en av Nederlands fineste og mest kulturelle byer, så er det ofte konserter, kunstutstillinger og forelesninger på universitet som vi elever kan delta på. Det er veldig vanlig å enten dra på biblioteket i byen eller diverse kafeer for å jobbe både i ukedagene og i helgene. Helgene består gjerne også av dagsturer til nærliggende byer, piknik i parken eller konserter osv. I tillegg blir det ofte arrangert aktiviteter på skolen, alt fra store konferanser til koselige ”candle nights”.

Hva gjør akkurat din UWC-skole unik?

Med en time til brussel, to til Amsterdam og 3 til Paris, så ligger UWC Maastricht i hjertet av Europa. Maastricht er som sagt en veldig historisk by, spesielt når det kommer til politikk og kultur. På grunn av Maastricht-trakaten er det ofte møter med viktige europeiske politikere. For eksempel deltok jeg nylig på et arrangement med Herman von Rompuy, tidligere statsminister i Belgia og den første leder av det europeiske råd, for å diskutere fremtiden til Europa. For et år siden var det 25-årjubileem for Maastricht –traktaten og dette ble feiret med besøk fra blant annet Jean Claude Juncker (leder av Europakommisjonen) og Martin Schulz (president av det europeiske Parliament).

Når det kommer til kunst og kultur, så er Maastricht også vertsby for verdens største kunstmesse TEFAF. Muligheten vi UWC-elever har til å delta på slike arrangementer er noe av det jeg setter mest pris på ved skolen. I tillegg til mange eksterne muligheter, så er UWC Maastricht kjent for våre mange konferanser. YES (Youth, Environment, Sustainability), International Peace Conference, TOK Conference, TEDx og ArtBeat er blant arrangementene som blir arrangert årlig av elever ved skolen og som tiltrekker seg mange deltagere også utenfor skolen.

Hvordan er det å gå på UWC i forhold til norsk videregående?

Å gå på UWC er utfordrende på mange måter. Siden man bor, jobber og lærer sammen med mennesker fra så mange forskjellige kulturer og bakgrunner, kan det ofte bli veldig intenst. Man må være innstilt til å gå ut av sin egen komfortsone og til å inngå kompromiss. Akademisk sett er IB mer krevende enn norsk videregående. Mange av oss som kommer hit er vant med å være best i klassen og finner det utforende å plutselig være middelmådig. Selv mener jeg dette er en utrolig nyttig erfaring og gjør deg mer motivert til å jobbe.

Selv om IB er mer krevende enn norsk videregående, så har vi på mange måter større frihet. For eksempel så kan vi velge alle fagene våre selv og dermed utforme vår egen timeplan. En annen ting som skiller UWC fra norsk videregående er CAS-programmet. For å bestå IB må man bestå CAS, som innebærer å ta en aktivitet, en kreativitet og en service. Mine CAS er MUN (Model United Nations), Yoga og Bonnefanten Museum. UWC Maastricht har et veldig bra CAS tilbud hvorav mange av aktivitetene er i samarbeid med universitet eller lokale aktører i byen. Min service er som frivillig på ungdomsavdelingen til det største kunstmuseet i byen. Her lærer vi å arrangere events og være guider. En annen positiv ting med CAS programmet vår er at siden skolen vår ligger i midten av Europa så har vi mange muligheter til å delta på forskjellige konferanser rundt om i Europa. Selv fikk jeg delta på THIMUN, som er verdens største MUN konferanse i Den Haag.

Hvilke råd vil du gi til noen som ønsker å søke på UWC?

Hvis du er glad i utfordringer og har lyst på noe nytt, så anbefaler jeg å søke UWC på det sterkeste. UWC er hardt og krevende, men man lærer utrolig mye og man får oppleve ting man aldri ville fått sjansen til i Norge. Selv lengtet jeg etter eventyr og var lei av hverdagen hjemme. På UWC er hver dag unik og hver dag lærer man noe nytt. Verden blir kanskje mindre, men mulighetene blir desto større.

Nå er jeg snart ferdig med mitt første år på UWC Maastricht. I løpet av dette året har jeg opplevd mer enn jeg noensinne hadde kunne forestilt meg og jeg lærer noe nytt hver dag. Til tross for alle utfordringene jeg har møtt i år og som jeg vil møte i fremtiden, er jeg sikker på at dette er en opplevelse jeg aldri ville vært foruten og som jeg kommer til å se tilbake på som noen av de beste årene i mitt liv.

Kanskje du er interessert i dette…