Ane og Tuva er elever ved UWC Maastricht. De forteller at på UWC foregår mesteparten av utdanningen utenfor klasserommet. Det er under de hverdagslige samtalene med mennesker fra alle verdenshjørner at man lærer mest. De har ett råd til potensielle søkere: «Ta utfordringen! For herlighet så mye du lærer av det.»
1. Kan dere fortelle litt om deres UWC-skole?
På skolen går det elever helt fra barnehagealder til oss som tar IB-programmet. UWC Maastricht har også en andel dagelever som ikke bor på skolen, men med 182 av drøyt 650 elever utgjør internatelevene en ganske avgjørende andel. Vi bor fordelt på tre hus med 24 stykker i hver etasje. På hvert rom bor det fire mennesker fra fire helt forskjellige nasjoner og bakgrunner, og badene deles av to og to rom. På hver etasje er det gode kjøkkenfasiliteter, og i friminuttene samles vi ofte rundt mikrobølgeovnen. Alle etasjene har dessuten tilgang på et studyroom, ellers er skolen åpen til kl. 22.00 hver dag om man trenger et sted å sette seg ned for å pugge, lese, tenke og reflektere.
Det er alltid noe som skjer, enten det er organisert eller ei – sosialt miljø er det altså ingen mangel på. Med så mange engasjerte, initiativtakende elever må man faktisk sette av litt tid til seg selv av og til! Aldri har jeg opplevd liknende, og det er herlig å være en del av et så dynamisk miljø – dog krevende, det er det også.
2. Hvordan ser en vanlig dag ut på deres UWC-skole?
Siste time slutter 15.15, og etter dette spres elevene i alle retninger. Kanskje drar man til biblioteket i byen for å lese under idylliske omstendigheter, kanskje til en venns etasje for å drikke en kopp te, eller så har man kanskje CAS-aktiviteter? På mandager har IB-elevene fast community-time etter skolen, der innholdet kan være alt fra et foredrag til sirkeldiskusjoner om en global nyhet, “Global Café”. Ingen dager er like, og ingen har samme timeplan eller samme arbeidsmengde.
17:45 serveres det middag i Mensa, med check-in på etasjer kl. 22:00. Utenom det står man fritt til å styre tiden sin selv, både leggetid og leksetid.
I tillegg til lekser og lesing, blir helgene ofte brukt til service, dagsturer eller ulikt opplegg på campus – mulighetene er mange.
3. Hva gjør akkurat deres UWC-skole unik?
Typisk for UWC Maastricht er konferansene våre, noe vi er ganske stolte av. YES (Youth, Environment, Sustainability), International Peace Conference, TOK Conference (Theory Of Knowledge), TEDx, MaasMUN (Model United Nations) og ArtBeat, en kunstfestival, er blant arrangementene som tiltrekker seg mange interne og eksterne deltakere.
Det at UWC Maastricht ligger såpass sentralt gir dessuten uendelige muligheter for project weeks og ferier. Du er bare en togbillett unna resten av Europa!
4. Hvordan er det å gå på UWC i forhold til norsk videregående?
På UWC foregår egentlig mesteparten av utdanningen utenfor klasserommet – det er i lunsjpausene, ved middagsbordet, sene nattetimer i commonroom, hverdagslige samtaler med mennesker fra alle verdenshjørner, at man lærer mest. De aller fleste har godt av litt nye perspektiver på ting her i verden, og er det én ting UWC gjør, så er det åpne øynene dine.