Kan du fortelle litt om din UWC-skole?
Li Po Chun United World College (LPC) ligger i det naturskjønne metropoliset Hong Kong. Hong Kong er en tidligere britisk koloni på nesten 7.5 millioner innbyggere som nå er underlagt Kina. Skolen ligger cirka 40 minutter med T-bane unna selve Hong Kong sentrum, noe som gjør at man både bor i en av verdens kuleste byer og har fantastiske skoger og strender lett tilgjengelig. Selve skolen har om lag 200 elever og 20 lærere som bor sammen fordelt i fire blokker. Elevene bor sammen i firepersonrom med to førsteåringer og to andreåringer, med en lokal student og en internasjonal student per årgang.
Hvordan ser en vanlig dag ut på din UWC-skole?
Det er egentlig ingen på campus som skjønner hvordan eller hvorfor timeplanen vår fungerer. Den forenklede versjonen er at vi har 7 dager som går på rotasjon: Hver dag består av 4 IB-fag eller TOK. Første skoletime starter kl. 08:30 og man kan velge mellom å spise varm frokost før første time eller i pausen mellom første og andre time. Resten av dagen går slag i slag frem til rundt kl. 14:00, da man spiser varm lunsj. Etterpå har man som regel CAS-aktiviteter, foredrag eller møter man kan velge å delta på resten av dagen. Når man ikke er opptatt med offisielle opplegg velger mange å være sosiale, jobbe med skole, ta seg en tur ut fra campus eller gjøre eller gjøre andre kreative ting. Slik går det til kl. 21:00 – da er det på hverdager check-in. Etter kl. 23:00 skal det være stille om man befinner seg i bebodde bygg. Flere ganger har likevel de politiske diskusjonene vart til langt på natt. På LPC finner man alltid noe å gjøre og noen og slå av en prat med om man ønsker.
Hva gjør akkurat din UWC-skole unik?
I tillegg til Project Week – en uke med aktiviteter og samfunnstjeneste i eller utenfor Hong Kong som foregår en gang i året – har førsteåringene også China Week, en uke med samfunnstjeneste og aktivitet i Kina. Som China Week-prosjekt skal jeg for eksempel reise til Liannan for å lære Yao-stammen hvordan man lever bærekraftig.
LPC har også en større andel lokale studenter enn de fleste andre UWC-skolene, og det er derfor ikke uvanlig at man kan bli invitert på besøk hjem til medstudenter i helgene.
Sist men ikke minst er Hong Kong verdens desidert kuleste by, og det er ingenting jeg liker bedre enn å vandre gatelangs blant neonskilt og gateboder med glisende gamle damer.
Hvordan er det å gå på UWC i forhold til norsk videregående?
Den største forskjellen i hverdagen er nok det faktum at vi bor på skolen, omringet av både elever og lærere fra nesten 100 forskjellige nasjoner. Det å få førstehånds innsikt i så mange ulike kulturer er noe det godt skal gjøres å finne noen andre steder enn på en UWC-skole.
Videre følger UWC-skolene IB-programmet, som betyr at man kun tar seks fag over to år. Dette gjør at man er i stand til å gå enda mer i dybden, som er utrolig gunstig om man har noe man interesserer seg veldig i.
Elever har også et helt annet forhold til aktiviteter utenom skolen. I Norge er det kanskje vanlig å spille et instrument, spille fotball eller være med i et ungdomsparti. På IB er aktiviteter som disse samt mange andre en del av skolegangen. Flere vennene mine har opp til seks forskjellige aktiviteter de driver med gjennom uken.
Selv deltar jeg i:
- Model United Nations – en simulering av diplomatisk debatt i FN
- Work Out! – et styrketreningsprogram
- Coral Monitoring – en aktivitet hvor vi dykker og dokumenterer hvordan korallrev rundt Hong Kong utvikler seg
På UWC Li Po Chun har vi totalt over 70 slike aktiviteter!
Hvilket råd vil du gi til noen som ønsker å søke på UWC?
SØK! Det er en uheldig stereotype at alle som søker har seks i snitt, leder Unge Venstre og er på landslaget i curling. Jeg tror selve søknadsprosessen var en av de mest givende tingene jeg har gjort – uavhengig av at jeg kom inn. Det å sette seg ned og reflektere over hvem man selv egentlig er og hva man faktisk har oppnådd når man skriver essayet endrer virkelig mye!