Emily McClean forteller om sin tid på UWC Costa Rica

Jeg heter Emily, jeg er en Oslo-jente oppvokst med en norsk mor og jamaikansk far. Nylig ble jeg ferdig utdannet lege fra Universitetet i Bergen og holder for tiden på med en doktorgrad innenfor medisinsk etikk.  

Jeg gikk på UWC Costa Rica fra 2009 til 2011 

Hvorfor Emily søkte på UWC

At jeg i det hele tatt fant ut om UWC var veldig tilfeldig. Da jeg gikk på ungdomskolen var vi på en utdanningsmesse og der så jeg en liten plakat om UWC, da jeg kom hjem, begynte jeg derfor å undersøke hva dette kunne være og ble fort veldig begeistret for konseptet. Tenk å kunne tilbringe de to siste årene av videregående på en skole med folk fra hele verden! Jeg var solgt. At bevegelsen hadde et sterkt samfunnsengasjement og idealisme var også veldig viktig for meg. 

«Vi spiste mange rett fra treerne»

Det var veldig kjekt, man lært masse nytt både om seg selv og verden. Spennende samtaler til langt ut i de mørke nattetimene, og undervisning kl.07:00 dagen etter gjorde at det ofte ble litt vell lite søvn. Det var derimot verdt det, da det ofte var disse samtalene som var mest engasjerende. Jeg har masse gode minner fra den tiden, som å spise mango rett fra treerne på campus, dans og tøys i amfiteateret, løpe med kaffekoppen i hånden altfor sen til første time og lange diskusjoner hvor vi prøvde å løse alt fra hva som var den beste kaffe til store geopolitiske spørsmål. Spesielt godt husker jeg da vi dro til et skillpaddereservoar hvor vi hjalp søte babyskillpadder ut i havet. Det var en engasjerende tid!   

Arbeider med trygge aborter i Etiopia

Det var veldig vanskelig å velge hva jeg skulle gjøre etter UWC da alt virket spennende, men jeg endte opp med å reise tilbake til Norge for å studere medisin. UWC hadde forsterket aktivisten i meg, og jeg ønsket å studere noe som kunne være til hjelp for andre mennesker, dermed føltes lege ut som det rette valget. Siden har jeg blitt mer og mer interessert i politikk, økonomi og filosofi, og hvordan verdiene som ligger til grunne for hvordan vi organiserer samfunnet vårt har stor påvirkning på livene våres, ikke minst helsen vår. Derfor valgte jeg å ta en doktorgrad i medisinsk etikk hvor jeg prøver å bedre forstå hvordan man best kan legge til rette for flere trygge aborter i Etiopia. Det har gitt meg flere spennende turer til Etiopia, hvor UWC nettverket har vært til hjelp for å bli kjent med folk. Akkurat nå er jeg i USA som gjesteforsker og lærer fra andre spennende forskningsmiljøer.  

UWC har gjort med mye mer bevist på verden og den urettferdigheten som dessverre fortsatt eksisterer i den. Opplevelsen har forsterket mitt samfunnsengasjement og ønske om å jobbe for en bedre verden. Det er også et helt unikt nettverk som følger deg gjennom livet, og det er alltid hyggelig å treffe UWCere hvor enn du reiser i verden. 

I en verden som blir mer polarisert tenker jeg UWC har en veldig viktig rolle for å stimulere til god dialog mellom ulike mennesker ettersom bevegelsen har hatt en unik evne til å samle folk på tvers av bakgrunn og verdier. 

Hvilke tips eller råd vil du gi til nye eller nåværende UWC-elever?

UWC er et fantastisk nettverk med venner rundt omkring i hele verden, og en unik mulighet til å ta et steg ut av boksen og tenke nytt om de store utfordringene verden står ovenfor i dag. Og så må man huske å nyte tiden man har på UWC, ta del i det som skjer, snakk med ulike folk og ha det gøy, to år går veldig fort.  

Kanskje du er interessert i dette…