Elevblogg

Tips til søknaden

7. januar 2014 • Lise Andrea Arge

Siden søknadsfristen til UWC går ut 1. februar og jeg allerede har fått flere spørsmål om tips til søknad tenkte jeg å skrive litt om hva jeg mener er viktigst å ha med og fokusere på. Jeg har prøvd å ta med den typen tips jeg selv hadde hatt lyst på i fjor, ikke bare «gjør ditt beste og vær deg selv», som var noe jeg selv følte jeg fikk en del av og som ikke var det som ga meg aller mest nye ideer akkurat.
En UWC-søknad består av flere forskjellige ting. I fjor skulle den inneholde en 700-ords tekst om motivasjonen for å gå på UWC, en liste med opptil fem fritidsaktiviteter, to lærervurderinger, en legeerklæring, en liten tekst om hvilke skoler man eventuelt helst vil gå på og en formaliadel med navn og adresse og den type ting. Det mest krevende er selvfølgelig den lange teksten, men jeg brukte faktisk vel så lang tid på aktivitetsdelen. Årets søknadspapirer kan du finne til venstre på denne siden.
Here goes, her er mine beste tips:
1. Begynn NÅ. Selve essay-delen er det ikke nødvendig å stresse veldig med, men det å få legetimer og lærererklæringer kan ta tid. Det krever heller ikke mye innsats fra din side, så bare få det unnagjort.
2. Utnytt plassen! Dette punktet gjelder særlig hvis du er som meg og gjerne skriver altfor mye. Du har egentlig mye plass til rådighet hvis du bruker den riktig. Ikke vær redd for å skrive utfyllende på aktivitetsdelen – den skal selvfølgelig ikke være like lang som teksten, men du kan gjerne få med ulike ting du har gjort innenfor én aktivitet. Jeg skrev for eksempel opp skriving som en av mine aktiviteter, og under den fortalte jeg både om et skrivenettsted jeg har vært medlem av, en bok jeg har bidratt til og leserinnlegg jeg har skrevet i avisen. Du trenger heller ikke å skrive så mye i 700-ordsteksten om hvilken skole du helst vil gå på – det har du plass til å skrive om på slutten.
3. Fokuser på hva det å gå på et UWC kan gjøre for deg, men også hva du har å bidra med til fellesskapet på skolen. Mamma var veldig opptatt av dette, og da jeg faktisk gjennomførte det skjønte jeg utrolig godt hva hun mente. Sett deg i situasjonen til den som leser søknaden – tror du han eller hun er mest interessert i en som bare kan fortelle om hvordan han/hun kan bruke UWC til å komme seg opp og frem, eller i en som viser at han/hun har mye å bidra med til fellesskapet? Når det er sagt skal du selvfølgelig ikke være redd for å vise at du tenker å bruke utdannelsen til å utrette ting og komme deg steder, det er ikke det – du bør bare sørge for å ha med flere sider av saken.
4. Vis engasjement! Dette tror jeg er noe av det viktigste med hele søknaden. Det er ikke så farlig hva du er engasjert i, det kan være alt fra politikk til håndball til skolefag, bare vis at du gjør noe annet enn å bare sitte på rommet hele dagen. Engasjement er noe av det viktigste på en UWC-skole, og det er derfor også noe av det som vektlegges mest i søknadsprosessen.
5. Få gjerne med mangfold i engasjementet ditt. Jeg tok utgangspunkt i faget CAS (Creativity, Action, Service), som er et obligatorisk IB-fag og dreier seg om nettopp engasjement i ulike aktiviteter. Prøv gjerne å få med noe du har gjort fra to eller tre av «kategoriene». Jeg hadde hovedvekt på politisk arbeid (service) og hadde tre aktiviteter innenfor dette temaet, og så hadde jeg med skriving som creativity-del og ridning som action-del.
6. Vær deg selv. Dette er en uunngåelig kjempeklisjé, men seriøst, nominasjonskomiteen kan det de driver med og er mye mer interessert i deg enn en du prøver å være.
7. Vær så åpen du klarer for alle skolene. Faktum er at de aller fleste, om ikke alle, trives utrolig godt på den skolen de kommer til. Selv om du kanskje veldig gjerne vil til én bestemt skole, kan det hende både at en annen skole passer deg bedre og at det vil gjøre deg til en bedre kandidat å vise åpenhet for flere muligheter.
8. Få noen – eller mange – til å lese gjennom for deg. Les gjerne høyt for deg selv også for å finne ut hvilke formuleringer som høres bra ut og ikke.
Til alle søkere der ute: masse lykke til med søknadsprosessen, og ta gjerne kontakt hvis du har noen spørsmål!
Min søknadsprosess kan du lese om under «Om meg».
uwc